PSD pare că încearcă un exercițiu de imagine zilele acestea prin tentativa perfidă de a le lua fața liberalilor în chestiunea abrogării recursului compensatoriu. Luni, PSD a depus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în regim de urgență, legile care prevăd abrogarea recursului compensatoriu și impozitarea pensiilor speciale, potrivit HotNews.ro. Încearcă pesediștii cu adevărat un exercițiu de imagine sau se sabotează singuri?
Răspunsul e acela că mai degrabă PSD blochează abrogarea recursului compensatoriu, oricât de paradoxală ar părea această situație. Manevra este una simplă, dar eficientă. PSD ține cu dinții de legea recursului compensatoriu, de vreme ce ei, împreună cu cei de la ALDE, au promulgat-o acum ceva timp. În contextul în care PNL a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în această săptămână pe un pachet de legi privind justiția, între care și cea de abrogare a recursului compensatoriu, pesediștii se văd nevoiți să recurgă la acest tertip.
CCR a interzis guvernului să își asume răspunderea pe un proiect de lege care este deja în dezbatere în Parlament, astfel încât graba PSD are ca scop blocarea guvernului Orban, de vreme ce pesediștii vor ține cel mai probabil legea în dezbatere parlamentară cât mai mult posibil.
Momentan, PSD joacă cartea reformării în materie de Justiție. Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al deputaților PSD, a precizat că decizia de susținere vine ca urmare a unei noi abordări față de problemele din Justiție, după schimbarea conducerii PSD.
"Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi. Mâine, această inițiativă va fi dezbătută în Comisia Juridică de la Camera Deputaților iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, vă asigur că reprezentanții PSD în Comisia Juridică vor vota această inițiativă de abrogare. Miercuri, la plen, sunt toate șansele ca această lege în vigoare să fie respinsă, să fie adoptată abrogarea. (...) Astăzi, înțeleg că domnul Orban, doamna Turcan și alți miniștri din Guvernul liberal susțin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancțiuni, prin urmare nu mai există un motiv pentru ca aceasta să fie în vigoare. Susținem, împreună cu domnul președinte Ciolacu, susține acest punct de vedere, de abrogare de urgență a recursului compensatoriu.
PSD are o nouă conducere, iar aceasta are o altă abordare față de aceste probleme, mai ales cele din Justiție. Zilele trecute, ministrul Justiției din Guvernul PNL ne-a anunțat extrem de sigur pe dânsul că recursul compensatoriu nu poate să fie abrogat, pentru că e un proiect pilot cu consecințe financiare de zeci, sute de milioane de euro, în cazul în care inițiativa va fi abrogată și că vor trebui găsite metode alternative prin care să compensăm această lege. Același punct de vedere l-au avut și miniștrii Justiției din Guvernele PSD, fapt care a dus la susținerea acestei legi în continuare", a afirmat Alfred Simonis, potrivit Mediafax.ro
Amintim că vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, în această săptămână, pe recursul compensatoriu și pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților.
„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM.
Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.