VIDEO Ludovic Orban dă de înțeles că va elimina pensiile speciale: Sunt un susținător al generalizării principiului contributivității!


VIDEO Ludovic Orban dă de înțeles că va elimina pensiile speciale: Sunt un susținător al generalizării principiului contributivității!

Premierul Ludovic Orban a acordat duminică un interviu pentru România TV în care a dat de înțeles că dorește eliminarea pensiilor speciale în afară de pensiile de serviciu ale militarilor, spunând că este un "susținător al generalizării principiului contributivității".

Jurnalistă: Susțineți sau nu impozitarea pensiilor speciale? Sau eliminarea lor?

Ludovic Orban: Eu sunt mai degrabă susținător al generalizării principiului contributivității. Este cel mai corect principiu. Omul cât plătește contribuție, această sumă pe care o plătește ca și contribuție să stea la baza calcului cuantumului pensiei de care beneficiază.

Iar despre pensia militară, în toate țările NATO militarii primesc pensii de serviciu, plecând de la ideea că un militar chiar dacă este trecut în rezervă, se pensionează, el oricând poate fi rechemat. Cadrele militare au o anumită justificare. 

În rest, părerea mea este că trebuie să existe un sistem de pensii care să aibă la bază cel mai just principiu, principiul contributivității. 

Jurnalistă: Care ar fi efectele în această situație? 

Ludovic Orban: Nu ai cum să impozitezi numai pensiile. În general când impozitezi, impozitezi veniturile. Dacă tu stabilești un impozit în funcție de nivelul unui venit nu poți să impozitezi doar venitul care este asigurat din pensie. Este neconstituțional. Iar dacă accepți o supraimpozitare după un anumit venit înseamnă că tu de fapt anulezi cota unică. Din punctul nostru de vedere cota unică e unul dintre cele mai mari câștiguri ale economiei românești, cea care a și permis o dezvoltare economică rapidă de la momentul adoptării cotei unice. Noi ca liberali nu putem renunța la cota unică. 

Vedeți video de la 37:10:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.