USR reacționează tranșant din pricina atitudinii de noncombat de care a dat dovadă joi ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în raport cu linșajul PSD asupra Justiției.
Predoiu: O abrogare abruptă a recursului compensatoriu va duce la condamnări de la CEDO, dacă nu e însoțită de măsuri privind îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.
USR: Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient.
Stelian Ion: Cum adică nu abrogăm legea asta odioasă pentru că se supără CEDO și ne sancționează? CEDO nu știe ce efecte oribile a produs acest act normativ? Dacă nu știe, e rolul MJ să întocmească un dosar bine documentat cu studii și analize și să le arate judecătorilor de la CEDO aceste orori.
Predoiu: Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic.
USR: Guvernul PNL nu folosește toate instrumentele le are la dispoziție pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiției. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desființa Secția Specială, dar știm bine că majoritatea actuală nu este stabilă și nu îți permite să faci reforme reale.
Stelian Ion: În privința desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, anunțul că Guvernul nu va proceda la desființarea ei și că așteaptă să îi convingem în Parlament pe Nicolicea și Iordache, ori pe Tariceanu și Ponta, este dezamăgitor. Această armă instituțională creată de Dragnea pentru intimidarea magistraților trebuie dezasamblată rapid.
Comunicat USR: "Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale. (...)
USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi.
Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient.
”Suntem dezmăgiți de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu folosește toate instrumentele le are la dispoziție pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiției. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desființa Secția Specială, dar știm bine că majoritatea actuală nu este stabilă și nu îți permite să faci reforme reale”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.
Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guverului Orban a angajat acest guvern să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomadările GRECO".
Comunicatul deputatului Stelian Ion: "Nu aș vrea să aud de la cineva argumentul Referendumului. Referendumul acela, cu toată stângăcia cu are au fost formulate întrebările, a fost eminamente PRO justiție, PENTRU ocrotirea cetățenilor onești în fața infractorilor, nicidecum pentru păstrarea Secției Speciale sau a legii recursului compensatoriu. Referendumul a fost consultativ și produce efecte politice, nu juridice. Ce au înțeles politicienii din acest rezultat. Fiecare se pare că a înțeles ce a vrut și ce îi convine.
În privința desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, anunțul că Guvernul nu va proceda la desființarea ei și că așteaptă să îi convingem în Parlament pe Nicolicea și Iordache, ori pe Tariceanu și Ponta, este dezamăgitor. Această armă instituțională creată de Dragnea pentru intimidarea magistraților trebuie dezasamblată rapid.
Dacă mai adăugăm și atitudinea Ministerului Justiției față de Legea recursului compensatoriu, avem în față un peisaj dezolant. Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție. Ok, nu mai stăm cu teama că se dă mâine ordonanță de amnistie și grațiere, dar legea recursului compensatoriu scoate AZI criminalii și corupții din penitenciare, iar procurorii de rând înalt vor fi puși pe funcții tot de politicieni.
Cum adică nu abrogăm legea asta odioasă pentru că se supără CEDO și ne sancționează? CEDO nu știe ce efecte oribile a produs acest act normativ? Dacă nu știe, e rolul MJ să întocmească un dosar bine documentat cu studii și analize și să le arate judecătorilor de la CEDO aceste orori. Sunt sigur că nu ne vor sancționa dacă începem reabilitarea centrelor de detenție și abrogăm aceasta lege nenorocită. Mai ales că CEDO nu ne-a cerut niciodată să adoptăm legea recursului compensatoriu, ci să propunem un plan coerent de măsuri care să rezolve problema condițiilor din penitenciare".
Totodată, USR îi cere ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să nu organizeze concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.
USR: În acest context, Uniunea Salvați România îi cere ministrului Justiției să ia în considerare apelul magistraților din urmă cu două săptămâni și să nu organizeze concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.
”Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma ”cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a explicat vicepreședintele USR Stelian Ion.