Desființarea Secției Speciale rămâne, încă, o necunoscută. Cătălin Predoiu: Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a SIIJ


Desființarea Secției Speciale rămâne, încă, o necunoscută. Cătălin Predoiu: Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a SIIJ

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut joi o conferință de presă în care a abordat și chestiunea Secției Speciale. Legat de acest subiect, Predoiu a spus că: ”Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic”.

El a precizat că, deocamdată, subiectul Secției speciale îl discută în CSM, iar dacă se va pune pe ordinea de zi a CSM numirea Adinei Florea la șefia secției, el va vota împotrivă. Predoiu a mai spus că desființarea Secției Speciale prin OUG ar produce efecte colaterale. ”Discuția despre desființarea Secției Speciale va începe în Parlament”, a mai spus Predoiu.

„Subiectul SIIJ îl discut acum cu CSM. Sunt nemulțumit de SIIJ pentru că am avut raportul de țară și activitatea de până acum. A deschis un dosar unui demnitar care avea imunitate europeană”, a mai spus Predoiu.

El a spus că va avea o consultare cu cei care lucrează în sistem și că va ține cont de opinia acestora. Ministrul a fost întrebat dacă este posibil să mențină Secția specială, dacă astfel va rezulta din consultare.

„Eu nu doar contabilizez părerile pro și contra. Lucrurile nu sunt în regulă acolo nici cum au fost organizate, nici cum au reglementate, nici cum lucrează. Și atunci ce facem? Ne facem că nu există doar pentru că niște procurori din DNA au greșit la un moment dat?”, a spus Cătălin Predoiu.

Amintim că deființarea SIIJ a fost cerută de toți partenerii României: Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.