Klaus Iohannis, USR și Cioloș, front comun pentru ca Diaspora să fie reprezentată mai bine la nivel politic


Klaus Iohannis, USR și Cioloș, front comun pentru ca Diaspora să fie reprezentată mai bine la nivel politic

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți o declarație de presă în care a anunțat că va avea o discuție cu partidele pentru ca Diaspora, în urma viitoarelor alegeri parlamentare, să fie mult mai bine reprezentată la nivel parlamentar. 

Jurnalist: În turul al doilea al alegerilor prezidențiale au votat aproape 950.000 de români din străinătate. În momentul de față, diaspora este reprezentată de doar 6 parlamentari. Considerați că ar trebui făcute modificări pentru a fi reprezentați mai bine românii de afară?

Klaus Iohannis: Cu certitudine! Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidențiale surprize dintre cele mai plăcute în ceea ce privește votul în diaspora. În primul tur s-a atins un record, record care a ținut două săptămâni. În turul doi s-a atins un nou record. Și cum avem deja, practic, un milion de votați în diasporă, eu îmi doresc foarte mult ca ei să fie mult mai bine reprezentați în Parlament și voi avea discuții cu liderii politici, cu partidele pentru a crește numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, care, iată, a devenit foarte activă și acest lucru ne bucură.

Amintim că USR a precizat luni că a depus încă din mai 2018 un proiect de lege pentru creşterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din Diaspora.

"USR a depus încă din mai 2018 un proiect de lege pentru creşterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din Diaspora.

Proiectul, iniţiat de senatorii Florina Presadă şi Radu Mihail, deputaţii Dan Barna şi Tudor Benga şi semnat de toţi parlamentarii USR, prevede ca Diaspora să aibă 4 senatori şi 10 deputaţi, în loc de 2 senatori şi 4 deputaţi, cum este în prezent. Din păcate, PSD şi celelalte partide care i-au fost alături până de curând au împiedicat adoptarea proiectului, blocându-l în Camera Deputaţilor, unde se află din octombrie 2018", a transmis USR.

De asemenea, liderul PLUS, Dacian Cioloș, a cerut măsuri urgente pentru ca românii din Diaspora să fie reprezentanți de cel puțin 10% din numărul parlamentarilor, nu de 1,5% cum a fost până acum. 

"Salut participarea-record la vot a românilor din Diaspora. Consider că este o urgență amendarea legii electorale, astfel încât aceștia să fie reprezentați de un număr de parlamentari proporțional cel puțin cu participarea lor la vot.

Astăzi, voturile din Diaspora înseamnă aproximativ 10% din totalul voturilor, dar Diaspora are doar 1,5% din locurile din parlament. Este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, a egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce.

Dar dincolo de modificarea legislației electorale, îmi doresc să văd un număr cât mai mare de români plecați din țară întorcându-se pentru a se implica direct, chiar prin candidaturi, la alegerile locale de anul viitor", a menționat Cioloș.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.