Dăncilă, insomnii în urma votului din Diaspora. Sociolog: "Aspectul ăsta este uluitor ca semnificații în plan aritmetic"


Dăncilă, insomnii în urma votului din Diaspora. Sociolog: "Aspectul ăsta este uluitor ca semnificații în plan aritmetic"

Sociologul Barbu Mateescu pune lupa pe votul din Diaspora din turul doi al alegerilor prezidențiale și subliniază un detaliu foarte important ce ține de impactul pe care-l au voturile românilor din străinătate.

Astfel, sociologul atrage atenția că 600 de mii de voturi din Diaspora au un impact de 7 ori mai mare asupra rezultatului, comparativ cu un număr de 300 de mii de voturi exprimate în județul Constanța.

Raționamentul este bazat pe următorul exemplu: de obicei candidatul X obține în județul Constanța un procent de 60%, iar candidatul Y 40%, în timp ce în Diaspora diferența este întotdeauna mai mare, candidatul X având un scor de 85%, iar candidatul Y 15%.

Redăm analiza sociologului Barbu Mateescu:

"Votul din diaspora în turul doi are două valențe importante:

1. E imens. Sau mai bine spus a devenit imens.

În 2009, numărul votanților din diaspora (147 mii) a fost egal cu al 29-lea județ ca nr. de votanți de la turul unu de acum două săptămâni.

În 2014, numărul votanților din diaspora (400 mii) a fost mai mare decât al celui de-al doilea județ de la turul unu de acum două săptămâni:

București 923 mii
Diaspora 400 mii
Cluj 365 mii

2. Un lucru care e ușor de uitat, pentru că am avut niște alegeri anul ăsta (europarlamentare, turul unu) cu multe opțiuni, și nu cu doar două opțiuni: ca orientare politică diaspora este extrem, extrem de dezechilibrată. Mai dezechilibrată decât orice județ.

Aspectul ăsta este uluitor ca semnificații în plan aritmetic. Ți se va roti capul pe umeri încercând să cuprinzi impactul. Te-am avertizat  :)

Să luăm un caz ipotetic. Vezi prezență finală în diaspora 600 de mii și zici "aha, e deci dublă ca impact față de județul Constanța, unde au venit la 300 de mii la vot".

Nu. Diaspora este extrem, extrem de specială.

În Constanța, ca aproape în orice județ din România, există un oarecare echilibru. Vin la vot 300 de mii, dar conform exemplului ipotetic:

într-un fel votează 180 de mii (60% din ei), în alt fel 120 de mii (40% din ei), avantaj net pentru un candidat 60 de mii.

În diaspora diferențele nu sunt de 20% ca în exemplul ipotetic de mai sus al jud. Constanța (60%-la-40%) întrucât scorurile în diaspora în turul doi sunt 78%-la-22% sau 90%-la-10%, ca să citez din ultimele două tururi decisive de prezidențiale.

Cele 300 de mii de voturi din Constanța = impact net asupra cursei naționale de +60 mii voturi pentru un candidat. Celelalte 240 mii "se anulează între ele".

Cele 600 de mii de voturi din diaspora = să luăm o împărțire 85% vs 15%. Impact net asupra cursei naționale de 70%, adică +420 mii voturi pentru un candidat. De 7 ori cât Constanța!!

Părea de 2 ori mai mare - e de 7 ori mai mare.

Revenind la o comparație cu realitatea, acest +420 de mii este de DOUĂ ORI impactul net însumat al Olt, Dolj și Teleorman la turul doi de la ultimele prezidențiale.

Impactul net al Bucureștiului, cea mai mare circumscripție, a fost în ultimele două tururi doi 170 mii respectiv 14 mii. Iarăși pentru că există un oarecare, uneori minimal, echilibru între sutele și sutele de mii de oameni care au votat în capitală. Diaspora e cu totul altfel", scrie sociologul Barbu Mateescu. 

Totodată, cercetătorul Vladimir Martinusi prezintă pe Facebook mai multe grafice privind evoluția votului în Diaspora în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2019, în paralel cu evoluția votului din primul tur.

Prezență la vot în primul tur, a doua zi de votare, ora 22: 293.290 de persoane

Prezență la vot în turul doi, a doua zi de votare, ora 22: 376.461 de persoane (un plus de 83.162 voturi)

Consultați graficele, inclusiv numărul voturilor / oră:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.