Ucraina comemorează victimele Holodomorului din 1932-1933. Unul dintre cele mai mari genocide ale secolului XX


Ucraina comemorează victimele Holodomorului din 1932-1933. Unul dintre cele mai mari genocide ale secolului XX

Ucrainenii comemorează, pe 23 noiembrie, victimele Holodomorului din 1932-1933, a patra sâmbătă din luna noiembrie a fiecărui an fiind considerată ziua în care cetăţenii Ucrainei cinstesc memoria conaţionalilor care au murit din cauza politicilor regimului stalinist – scrie agenţia RBC, citată de Rador.

În mod tradiţional, la ora 16:00, ucrainenii ţin un minut de reculegere în memoria victimelor Holodomorului şi vor lua parte la acţiunea ”Aprinde o lumânare”, în cadrul căreia cetăţenii aprind lumânări şi le aşază la ferestre şi la monumentele ridicate în memoria celor care au murit din cauza foametei din 1932-1933.

Campania de ucidere prin înfometare a populației Ucrainei de către autorităţile sovietice de la Moscova este considerată drept unul dintre cele mai mari genocide ale secolului XX. Condus şi orchestrat de liderul sovietic Iosif Stalin între anii 1932-1933, acest genocid a avut ca scop distrugerea oricărei forme de independenţă şi opoziţie în rândurile țărănimii și muncitorilor.

Potrivit Institutului de Demografie şi Studii Sociale din Kiev, pierderile demografice ale Ucrainei ca urmare a Holodomorului din 1932-1933 au fost de aproximativ 4,5 milioane de oameni, dintre care 3,9 milioane au fost cauzate de mortalitatea excesivă, iar alte 600.000 ca urmare a natalităţii foarte scăzute.

„Foamea nu a ocolit nici celelalte republici ale Uniunii Sovietice. Pierderile cauzate de mortalitatea ridicată cauzată de foamete în întreaga Uniune Sovietică s-au ridicat la 8,7 milioane de morţi” – susţine într-un studiu Oleksandr Gladun, director în cadrul instituţiei de cercetare. Cele mai mari pierderi cauzate de mortalitatea ridicată din anul 1933 au fost înregistrate în Kazahstan și în Ucraina. Pierderi semnificativ mai mici au fost în Rusia, precum şi în republicile din Asia Centrală, în Belarus și în republicile din Transcaucazia.

Cei mai mulți ucraineni au murit de foame în regiunile Harkiv, Kiev, Poltava, Sumi, Cerkasi, Dnipropetrovsk, Jitomir, Vinniţa, Cernihiv, Odesa, dar şi în partea Moldovei încadrate în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană.

Aproximativ 81% dintre victimele foametei din Ucraina erau etnici ucraineni, 4,5% – ruşi, 1,4% – evrei şi 1,1% – polonezi, printre victime existând, însă, şi mulţi belaruși, bulgari și unguri.

Cuvântul „Holodomor” a apărut pentru prima dată în 1978, în lucrări tipărite de ucrainenii care au emigrat în Canada și în Statele Unite ale Americii. În perioada URSS, atunci când abordau subiectul Marii Foamete, istoricii nu aveau voie să vorbească decât despre „dificultăți în privinţa aprovizionării cu alimente”, fiind obligaţi să evite termeni precum „foame” sau „înfometare”. Astfel, cuvântul „Holodomor” a fost pronunţat public pentru prima dată în decembrie 1987, când primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Vladimir Şerbiţki, susţinând un discurs dedicat împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea URSS, a recunoscut, practic, foametea din perioada 1932-1933.

Korrespondent mai notează că, în 2006, Rada Supremă a recunoscut în mod oficial, prin lege, Holodomorul din 1932-1933 drept genocid îndreptat împotriva poporului ucrainean. Această lege interzice negarea publică a Holodomorului, însă nu prevede şi sancțiuni în acest sens. În 2010, președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, că ”ar fi greşit şi nedrept ca Holodomorul să fie declarat drept genocid împotriva unui popor anume”. Ianukovici a susţinut atunci că, în 1932-1933, a fost vorba despre o ”tragedie comună a statelor care au făcut parte din URSS”. În 2006, în timpul președintelui Viktor Iușcenko, Serviciul de Securitate al Ucrainei a desecretizat mai mult de 5.000 de pagini de arhive de stat pe tema Holodomorului, însă, numărul de victime în rândul ucrainenilor este evaluat diferit, unii experţi susţinând că ar fi vorba despre 1,8 milioane de morţi, în timp ce alţii vorbesc despre 7,8 sau chiar 10 milioane. Cu toate acestea, cei mai mulți experți sunt de acord că victime directe ale Holodomorului au fost aproximativ 3-3,5 milioane de ucraineni.

Conform estimărilor Institutului de Demografie și Studii Sociale al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Holodomorul a luat viaţa a 3,2 milioane de ucraineni, iar într-o decizie a Curții de Apel Kiev privind autorii Marii Foamete se vorbeşte despre 3,9 milioane de victime. Nu există un consens în rândul oamenilor de știință nici în privinţa numărului total de decese cauzate de foamete în întreaga URSS în perioada 1932-1933. Unii istorici străini spun că este vorba despre 5,5-8 milioane de victime, susținând că mai mult de jumătate dintre ei au fost ucraineni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.