Artizanii represiunii din 10 august "vor avea de dat socoteală pentru acte de poliție politică". Dezvăluirile din raport relevă intervenția disproporționată a Jandarmeriei


Artizanii represiunii din 10 august "vor avea de dat socoteală pentru acte de poliție politică". Dezvăluirile din raport relevă intervenția disproporționată a Jandarmeriei

Digi24 a publicat joi Raportul Jandarmeriei privind protestul Diasporei din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei. 

Din document reiese că Jandarmeria, aflată sub cârma secretarei din Videle, Carmen Dan, a monitorizat cetățenii și a colectat informații de pe rețelele sociale, încă din iunie 2018, pentru a putea justifica intervenția represivă a jandarmilor asupra protestatarilor

În raport se menționează clar că Jandarmeria a primit informații clare care relevă că siguranța națională nu era afectată: "Datele primite de la partenerii instituţionali nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea şi valorile constituţionale sau îndeplinierea obligaţiilor internaţionale ale statului".

Redăm un fragment din Raportul Jandarmeriei privind 10 august (citiți documentul complet AICI):

"În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creşterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violenţă împotriva forţelor de ordine, a Executivului şi Legislativului.

Existenţa unor semnale în mediul online privind intenţia de realizare a unor acţiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic ("revoluţie"), inclusiv prin eventuale acţiuni violente (promovarea violenţei la nivel de limbaj) şi la nivel acţional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

Datele primite de la partenerii instituţionali nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea şi valorile constituţionale sau îndeplinierea obligaţiilor internaţionale ale statului.

Intervenţia în forţă, autorizată din punct de vedere legal şi administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului paşnic şi civilizat al manifestării către acţiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine, cât şi a celorlalţi participanţi la protest prezenţi în zonă, precum şi sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie".

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dezvăluia, în exclusivitate pentru Podul, încă din data de 30 octombrie, cele mai grave aspecte din Raportul 10 august.

Despre mesajele cetățenilor de pe rețelele sociale, liberalul atrăgea atenția că "unele postări citate în Raport aveau, poate, o tentă de incitare. Altele erau, în mod evident, expresii ale exasperării, metafore. Altele erau pur și simplu opinii politice cu caracter critic". Astfel, Raețchi sublinia că "misteriosul Raport secret despre 10 august este o analiză despre ce postau oamenii pe Facebook".

Pe cale de consecință, liberalul transmitea că pesediștii  "vor avea de dat socoteală pentru acte de poliție politică" în momentul în care Raportul 10 august va fi făcut public integral. Mai mult, liberalul a spus că oamenii citați în Raportul 10 august cu simple opinii politice vor avea fundament pentru a-i da în judecată pe cei care au orchestrat represiunea jandarmilor asupra protestatarilor. 

Prezentăm ce preciza Ovidiu Raețchi pe 30 octombrie (citiți AICI editorialul complet)

"Cel mai interesant capitol din Raportul despre 10 august – și cel care va revolta în cea mai mare măsură opinia publică – vizează analiza atmosferei în zilele premergătoare protestului. Acolo, echipa Carmen Dan încearcă, în fapt, să dovedească faptul că existau semnale că se vor produce violențe. În acest scop, pesediștii de la Interne folosesc – atenție! – o analiză a lucrurilor scrise pe Facebook de oamenii care organizau mitingul sau care se pregăteau să participe la acesta. Mai țineți minte Raportul ministrului Carmen Dan despre protestele împotriva Ordonanței 13? Vă reamintesc eu un pasaj din ce spunea atunci ministrul de Interne PSD:  ”Ieri, în data de 1 februarie, acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare, în special pe pagina grupului Corupția Ucide, prin evenimente sub titulatura „Nu legii grațierii și amnistiei”. Cu această ocazie am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice, pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe.”

Ei bine, cam așa sună și jumătate din misteriosul Raport secret despre 10 august. E o analiză despre ce postau oamenii pe Facebook. Dar nu doar personalitățile: nu! Toți oamenii care mai participaseră la proteste, care erau implicați în organizații civice, care erau nemulțumiți – erau monitorizați pe surse deschise. Unele postări citate în Raport aveau, poate, o tentă de incitare. Altele erau, în mod evident, expresii ale exasperării, metafore. Altele erau pur și simplu opinii politice cu caracter critic.

Știu că veți zâmbi sceptic, dar e posibil ca unii din cei care citesc acest articol să se regăsească, cu nume și prenume, în Raportul despre 10 august. Citați acolo pentru ceea ce scriau pe Facebook.

Înțelegeți acum miza reală a desecretizării? PSD ascunde raportul nu pentru că în el s-ar afla explicații spectaculoase despre evenimente (e un document scris de Carmen Dan, să fim serioși), ci pentru că, din momentul în care el devine public, vor avea de dat socoteală pentru acte de poliție politică. Oamenii citați în raport cu opinii politice banale, oamenii monitorizați de o structură specială din Minister (un serviciu al Jandarmeriei?) îi vor da în judecată pe autori".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.