Declarație halucinantă în cadrul NATO: Turcia își anunță susținerea pentru regimul din Iran! Colaborări cu ayatollahii criminali și legături cu terorismul islamic


  • ACP
  • Nov 19, 2019 23:31
  • 2009
Declarație halucinantă în cadrul NATO: Turcia își anunță susținerea pentru regimul din Iran! Colaborări cu ayatollahii criminali și legături cu terorismul islamic

Într-un discurs aparent surprinzător pentru o țară membra NATO, dar și pentru o putere a lumii islamice sunite, Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, a afirmat, printre altele, că speră ca demonstrațiile din Iran să se sfârșească și țara vecină să își recâștige cât mai curând stabilitatea. Altfel spus, ministrul a declarat public susținerea Turciei pentru actualul regim din Iran.

Afirmațiile au fost emise luni, în cadrul discursului despre bugetul pentru anul viitor al ministerului condus Mevlut Cavusoglu, în care a mai spus că Turcia și-a menținut politica de bună vecinatate cu Iranul într-un mod care servește interesul ambelor țări. De asemenea, Cavusoglu a mai spus, în Parlament, că Turcia și-a întărit cooperarea cu Iranul în multe domenii, cele mai importante fiind comerțul, turismul, transporturile și energia, dar și că Turcia s-a consultat cu Iranul pentru situația din Siria, când a fost cazul, și s-a opus aplicării sancțiunilor împotriva Iranului, care fac rău atât poporului iranian cât și comerțului din regiune – mai multe detalii AICI.

Iranul este condus de o clică de clerici care proferează un islam șiit fundamentalist pe care vor să îl impună, prin mijloace revoluționare, în toată lumea islamică, dar și în cea neislamică, in acest scop menținând o influență serioasă, dar și o prezență militară ori paramilitară semnificativă în Siria, Irak, Liban, Yemen, de unde amenință în permanență stabilitatea regiunii, având ca ținte primare declarate Israelul și Arabia Saudita.

De asemenea, Iranul a făcut anul acesta cam tot ce putea pentru a provoca un război regional în care să fie implicate și Statele Unite și Marea Britanie, atacând petroliere aparținând altor țări și doborând o dronă a armatei americane. Iranul este și într-o cursă disperată pentru obținerea de arme nucleare, pentru care s-a pus în situația de a primi sancțiuni foarte severe din partea Statelor Unite, sancțiuni care îi privesc și pe cei care mai fac afaceri cu Iranul.

Așadar, Iranul reprezintă un pericol major pentru toate țările din Orientul Apropiat și pentru pacea din regiune, dar oficialii turci nu dau impresia că ar lua în serios acest pericol. Între cele două țări există interese comerciale importante, până în mai anul acesta Iranul fiind cel mai mare exportator de gaze naturale și un important exportator de petrol pentru Turcia. Toamna acesta a fost anunțat și proiectul deschiderii unei fabrici iraniene de microbuze în Turcia. De notat că Turcia a fost implicată și în parteneriatul subteran cu Iranul pentru prelucrarea aurului din Venezuela – mai multe detalii AICI.

Așa stând lucrurile, Turcia a respectat până la urmă sancțiunile impuse de Washington și anul acesta a oprit importurile din Iran, deși a criticat foarte aspru hotărârea administrației Trump în privința sancțiunilor – detalii AICI.

Săptămâna aceasta au apărut în presa internațională dezvăluiri despre întâlnirea dintre membri ai conducerii Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran – forța cea mai importantă a ayatollahilor care coordonează țara cu mână de fier, și conducerea organizației sunite Frăția Musulmană, în 2014, într-un hotel din Turcia, cu acordul oficialilor turci, care au și oprit intrarea în țară, pentru a participa la miting, pe unul dintre cei mai proeminenți conducători ai Corpului Gărzilor Revolutionare din Iran, Qassem Suleimani. Unul din scopurile principale ale întâlnirii a fost coordonarea acțiunilor celor două organizații împotriva Arabiei Saudite – mai multe detalii AICI.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran și Frăția Musulmană au fost desemnate și sunt cunoscute ca organizații teroriste majore, iar ambele au considerat Turcia o țară sigură pentru întâlnire, ambele având relații bune cu Ankara la acel moment. Turcia a dorit și dorește să facă parte din Uniunea Europeana și este una dintre țările cele mai importante din NATO. Așa fiind, arată ca o țară foarte prietenoasă cu cele mai mari organizații teroriste islamice de orice confesiune ar fi ele, dar și o țară binevoitoare cu înspăimântătorul regim șiit din Iran.

Declarația de luni a ministrului Cavusoglu arată bunăvoința pentru satrapii de la Teheran, care nu pot acționa decât brutal față de cei care protestează acum împotriva sinistrului regim, cum a facut-o și cu cei care au demonstrat în Iran, în 2018, împotriva regimului, dintre care peste 7000 au fost arestați, și alții (nu se știe numărul) au fost uciși – mai multe detalii AICI.

Faptul că  e condusă de un regim autoritar nu poate explica solidaritatea Turciei cu Iranul, care nu poate fi decât inamic al NATO și al țărilor din Orientul Apropiat, câtă vreme e condus de actualul regim politic. La acțiunea de anihilare a liderului Statului Islamic, Baghdadi, Washingtonul a preferat să nu informeze Turcia și să lanseze atacul din Irak, considerând ca e mult mai periculos să informeze Ankara decât să lase militarii să parcurgă sute de kilometri în plus peste câmpul de luptă din Siria. Iar Turcia nu pierde în continuare nici un prilej să arate cât este de complicată și de apropiată de unul dintre cele mai întunecate regimuri politice din lumea zilelor noastre.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.