Tudorel Toader nu știe pe unde să mai fugă. Fostul valet al PSD refuză să se prezinte la DNA în afacerea Dragnea-CEDO


Tudorel Toader nu știe pe unde să mai fugă. Fostul valet al PSD refuză să se prezinte la DNA în afacerea Dragnea-CEDO

Surse judiciare citate de hotnews.ro anunță că fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat luni la DNA pentru audieri în cazul fostului agent guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu. Totuși, în ciuda faptului că Tudorel Toader a fost citat la DNA, acesta nu s-a prezentat.

Nu este prima dată când Toader este citat de procurorii DNA în acest dosar, au adăugat sursele judiciare. 

În 2017, Liviu Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român prin care spera să obțină apoi la ÎCCJ revizuirea sentinței din dosarul Referendumul. Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a ÎCCJ din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea a invocat jurisprudenta CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

Pe 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut însă argumentele avocatului lui Dragnea demonstrând că nu se aplică în acest caz precedentul din Slovenia. Mai târziu, pe 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar și îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu. Mocanu depune observațiile suplimentare in dosarul "Dragnea contra României" în martie 2019, menționând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Observațiile lui Mocanu trimise la CEDO au fost primite cu entuziasm de avocatul lui Dragnea, care a arătat Curții de la Strasbourg că astfel guvernul român îi dădea dreptate reclamantului Dragnea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.