O informație foarte interesantă pentru țările europene a apărut acum în presa pro-guvernamentală turcă – Germania intenționează să își crească bugetul pentru armată la suma de 50.25 miliarde euro, ceea ce va însemna o creștere de la 1,36% din PIB, cât se știe că este nivelul alocat Apărării pentru anul în curs, la 1,42% pentru anul 2020 – mai multe detalii AICI.
Fără să fie foarte aproape de acele două procente solicitate de președintele Trump și de obiectivele NATO, creșterea este totuși semnificativă, mai ales în situația în care este cunoscută reținerea celor mai puternice țări din Uniunea Europeană, Germania și Franța, de a da curs solicitărilor președintelui american.
În timp ce la Bruxelles se vorbește, din ce în ce mai mult, de altă formulă de apărare comună a Uniunii Europene, anume de imaginata armată europeană care ar exclude Statele Unite de la luarea deciziilor privind apărarea Europei, iar, evident, trupele americane nu ar mai face parte din această forță de apărare, hotărârea Germaniei de a investi sume foarte mari în actuala armată germană, membră a NATO, arată că Berlinul încă nu e foarte convins de necesitatea creării acestei armate europene. Decizia Germaniei de a se apropia mai repede de procentele cerute impetuos de Trump la summitul NATO din 2017, când acesta a criticat dur Germania și celelalte țări europene care nu vor să investească în apărare minimul de 2%, este și un răspuns pentru președintele Macron, care spunea cu puțină vreme în urmă, intervievat de publicația The Economist, că Alianța este în moarte cerebrală.
De altfel, chiar Angela Merkel l-a contrazis imediat pe Macron, spunând că nu este de acord cu declarația sa, care a fost însă foarte plăcută la Moscova. De asemenea, Mike Pompeo, secretarul de Stat al Statelor Unite, venit la Berlin pentru comemorarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, a fost asigurat de Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul Apărării, că Germania se angajează să ajungă la cei 2% solicitați de Trump pentru Apărare, chiar dacă asta nu e planificat să se întâmple în anii imediat următori – mai multe detalii AICI.
Germania argumentase până acum că fiind a patra mare economie a lumii, cheltuirea a 2% dintr-un buget atât de mare ar fi excesivă, ducându-o pe locul 3, după Statele Unite și China, în topul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare, dar acum Berlinul pare să se fi convins că banii solicitați de Trump pentru armată nu ar fi o cheltuială inutilă. Faptul că Germania a înregistrat o creștere economică pe trimestrul 3, chiar de numai 0,1% din PIB, dar evitând astfel recesiunea, e posibil să fi ajutat la luarea deciziei creșterii cheltuielilor militare – mai multe detalii AICI.
De asemenea, rușinea suportată de oficialii germani pentru militarii Bundeswehr, care au participat la exercițiile militare NATO cu cozi de mături vopsite în loc de arme, în 2018, trebuie să fi contat pentru hotărârea de a crește substanțial cheltuielile militare – detalii AICI.
Oricum ar fi, faptul că țara cu cea mai mare economie din Uniunea Europeană a hotărât să investească substanțial în armata este o veste deloc bună la Moscova, singurul loc unde se fac planurile pentru atacarea și ocuparea Europei, dar și o veste mult așteptată de restul țărilor NATO.