Comunismul chinez atinge o nouă culme a demenței ideologice: ciber-maoism și educație patriotică obligatorie!


  • ACP
  • Nov 15, 2019 21:59
  • 3790
Comunismul chinez atinge o nouă culme a demenței ideologice: ciber-maoism și educație patriotică obligatorie!

China momentului trece printr-o serie de provocări imense, cărora cei care conduc țara de la Beijing înteleg să le facă față în știutul stil maoist – dacă ceva nu merge la comunism, atunci trebuie mai mult comunism.

Perspectiva problemelor economice care oricum urmau să apară, dar care au fost accelerate de războiul economic cu Statele Unite, rezistența protestatarilor din Hong Kong la încercările comuniștilor de a-și impune voința asupra orașului lor, creșterea rapidă a numărului celor care îl mărturisesc pe Hristos în locul lui Mao, dar și nevoia de a-i pregăti pe toți tinerii chinezi, inclusiv pe cei fideli partidului comunist, pentru traiul în noua epocă a societății controlată cibernetic de partid, au făcut ca cei din Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez să emită instrucțiuni noi pentru educația ”patriotică” obligatorie a tinerilor.

În acest sens, Li Xiaobing, expert al Universității din Tinajin pentru dreptul din Hong Kong, a spuns că mișcarea împotriva legii anti-extrădare, care a dus la protestele generale și din ce în ce mai violente din oraș, a expus problemele serioase cu educația în domeniul identității naționale pe care le au cei din Hong Kong. Răspunsul nu poate fi, în opinia expertului chinez, decât revizuirea liniilor directoare ale educației patriotice.

Setul de instrucțiuni emis de Comitetul Central începe prin a afirma că patriotismul nu e numai dragostea de țară, ci și dragostea pentru Partidul Comunist și pentru orânduirea socialistă pe care acesta o menține. ”Trebuie să insistăm cu fermitate că doar stând sub conducerea Partidului Comunist și continuând pe calea socialismului cu caracteristici chineze avem garanțiile fundamentale pentru a dobândi prosperitatea națională”, arată documentul, în introducere.

Apoi urmează spunând că ”avem nevoie să canalizăm adecvat înțelegerea poporului înaintea tendinței de mega-dezvoltare căreia China și restul lumii îi fac față, alături de înțelegerea corectă a relațiilor Chinei cu lumea”. Mai departe, se afirmă că ”trebuie promovat spiritul patriotic pe de o parte, dar trebuie cultivată și o atitudine deschisă și tolerantă față de alții”. Documentul pomenește nevoia promovării realizării proiectului gigantesc de infrastructură al Chinei, noul Drum al Mătăsii, cum i se mai spune, care ar trebui să acopere bună parte din planetă, spre binele întregii umanități. Sunt pomeniți explicit și cei din Hong Kong, Macao și Taiwan, alături de chinezii împrăștiați în toată lumea, a căror educație trebuie întărită în sensul identității naționale, a unității naționale și a coeziunii rasei chinezești (sic!).

Practic, instrucțiunile sunt o revenire asupra unei colecții de instrucțiuni emise în urma cu 25 de ani tot de Comitetul Central, care făceau referire mai mult la dezvoltarea unei mentalități mai deschise, pentru a-i pregăti pe chinezi de schimbările care urmau să se petreacă în țara lor, de intrarea într-o perioadă de contact larg cu ”primejdiosul” capitalism occidental. Acum se face apel la strângerea rândurilor în jurul Partidului Comunist, dar și la începerea educației patriotice în domeniul virtual și al realității augmetate care au fost subordonate voinței comuniștilor de la Beijing.

A patra sesiune a Plenarei Partidului Comunist Chinez, care s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie, a fost evenimentul care a dus la publicarea noilor reguli pentru educația ideologică a chinezilor care nu au altă opțiune decât să devină membri ai societății în care numai concepțiile marxist-maoiste sunt acceptate și promovate. Perioada în care chinezii au crezut că regimul politic din țara lor se va liberaliza de la sine s-a încheiat de ceva vreme, iar acum se revine, odată cu noul val de limitare a libertăților, la educarea apasată în spiritul comunismului știut de la Mao, dar adaptat situației Chinei actuale – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.