Guvernul Ludovic Orban ia în calcul schimbarea lui Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția, organismul internațional care protejează democrația constituțională, potrivit Radio Europa Liberă. Schimbarea este justificată datorită asaltului asupra Justiției din România întreprins chiar de fostul ministru al Justiției.
Astfel, guvernul Orban ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader, ceea ce coincide cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția.
În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, pentru că schimbarea este îndeobște dificilă. În procedurile de schimbare a unui membru, care este numit pe patru ani, se arată că „poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.
Tudorel Toader s-a plasat în afara recomandărilor Comisiei de la Veneția în perioada în care a fost ministrul Justiției. El a refuzat să dea curs solicitărilor acestei entități care funcționează pe lângă Consiliul Europei. Într-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitată, de pildă, renunțarea la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților. Toader nu doar că a ignorat recomandarea, dar i-a atribuit puteri de super-parchet, prin două ordonanțe de urgență ulterioare raportului Comisiei de la Veneția. Și Legile Justiției, și modificările la Codurile penale au fost criticate de instituția pan-europeană.
Toader se află la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima dată a fost numit în 2014, de către Guvernul Ponta, și a doua oară, în mai 2018, de Guvernul Dăncilă. Actualul mandat ar urma să-i expire în 2022.