Klaus Iohannis: Suspendarea mi-ar fi convenit, dar nu cred că e o soluție într-o democrație!


Klaus Iohannis: Suspendarea mi-ar fi convenit, dar nu cred că e o soluție într-o democrație!

De multe ori i s-a reproșat președintelui României, Klaus Iohannis, că nu și-a asumat o tactică mai agresivă în raport cu PSD care să ducă chiar la o suspendare din funcție și la o reconfirmare ulterioară din partea electoratului.

Astfel, Klaus Iohannis a precizat în cadrul unei conferințe de presă că nu s-a temut de suspendare și chiar l-ar fi avantajat în unele momente din punct de vedere electoral, dar, de altfel, nu crede că "suspendările președinților sunt soluția la ceva într-o democrație". Mai mult, Iohannis a semnalat că instrumentul suspendării este folosit în România într-un mod politicianist. De altfel, Iohannis a menționat că este necesară o analiză la nivel constituțional pentru a se lua o decizie dacă nu cumva amenințarea suspendării este uzitată prea ușor de către majoritatea parlamentară.

"Să lămurim chestiunea cu suspendarea. În realitate, pentru un președinte în funcție, suspendarea este un joc facil și cu un câștig clar. Asta ca să fim foarte lămuriți. De temut nu am avut de ce să mă tem. Ba chiar au fost etape în care chiar mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat puțin din elanul PSD și probabil m-ar fi ajutat electoral, dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția la ceva într-o democrație, decât, sigur, dacă există fapte grave de încălcare a Constituției, dar așa ceva nu am avut încă în ultimii 30 de ani și sper că nu o să avem niciodată. La noi suspendarea este făcută sau vehiculată din motive strict politicianiste, de politică de partid și probabil și aici ar trebui să ne gândim un pic dacă lucrurile sunt bine stabilite așa cum sunt în Constituție, că o simplă majoritate poate să fluture această suspendare. Mai degrabă cred că se sperie câteodată electoratul, chit că nu are de ce. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare", a declarat Klaus Iohannis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.