Klaus Iohannis explică de ce a numit-o pe Dăncilă premier: "Îmi pare rău!"


Klaus Iohannis explică de ce a numit-o pe Dăncilă premier: "Îmi pare rău!"

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul conferinței de presă din data de 13 noiembrie de la sediul PNL că îi pare rău că a numit-o pe Dăncilă premier. Mai mult, acesta a explicat de ce a acceptat-o premier pe Viorica Dăncilă la acea vreme: "Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cam cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. (...) În situația în care o majoritate puternică în Parlament a existat și a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente anti-democratice cunoscute mie am considerat că această persoană poate fi desemnată".

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că nu s-a așteptat ca Viorica Dăncilă, potrivit informațiilor pe care le deținea la momentul respectiv, să fie un premier atât de dezastruos pentru România. 

Jurnalistă: De ce ați numit-o pe doamna Dăncilă premier? Regretați? 

Klaus Iohannis: Nu am bănuit că este așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cam cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă și recunosc că este o mega dezamăgire pentru mine această evoluție înspre un prim-ministru anti-democratic care a guvernat împotriva românilor și acum se face că nu a fost pe acolo și că nu a fost vinovată. Așa ceva mi se pare foarte foarte ciudat. Din acest punct de vedere, ca rezultat final pot să spun că îmi pare rău. 

Însă, la momentul respectiv, haideți să ne amintim. A fost o majoritate puternică PSD-istă în Parlament. În Parlament PSD și ALDE au avut o majoritate care nu a putut fi contestată.  

Eu am declarat cam din campania din 2014 că voi face altfel de politică, că voi respecta cutumele politice, că voi respecta litera și spiritul Constituției. În situația în care o majoritate puternică în Parlament a existat și a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente anti-democratice cunoscute mie am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.