VIDEO. Tolontan tranșează refuzul lui Iohannis de a vorbi: „În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!”


VIDEO. Tolontan tranșează refuzul lui Iohannis de a vorbi: „În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!”

Într-un editorial publicat pe site-ul Libertatea, în contextul refuzului categoric al lui Klaus Iohannis de a intra într-o dezbatere electorală cu Viorica Dăncilă, jurnalistul Cătălin Tolontan face o trimitere interesantă la fair-playul desăvârșit al senatorului republican John McCain - erou al războiului din Vietnam, răpus în august 2018 de o formă agresivă de cancer cerebral - atunci când îl contracandida pe Barack Obama și ar fi avut ocazia să speculeze în favoarea sa.

Redăm câteva fragmente din editorialul lui Tolontan:

Decizia lui Klaus Iohannis de a nu participa la dezbatere, invocând că Viorica Dăncilă e nedemnă să-l aibă drept partener pentru că provine dintr-un partid damnat, ne aduce aminte că adevărații oameni de stat au ridicat democrația, nu au diminuat-o!

John McCain a fost un erou. Doborât deasupra Hanoiului în timpul războiului din Vietnam, pilotul s-a făcut zob și restul oaselor i-au fost zdrobite de comuniști.

***

În octombrie 2008, când John McCain a candidat contra lui Barack Obama, senatorul a avut o întâlnire în Minnesota. O susținătoare a sa s-a ridicat și i-a spus că ea nu are încredere în Obama pentru că e arab. Ceea ce a urmat va fi povestit atâta vreme cât oamenii se vor încrede în alți oameni, votând și lăsându-se conduși de semenii lor.

John McCain a luat, cu un gest firesc, microfonul alegătoarei sale, și i-a spus: ”Nu doamnă, nu e (arab)!”.

***

Ce face președintele Klaus Iohannis când refuză dialogul e toxic pentru democrație.

Ceea ce alți oameni de stat care au suferit cu adevărat au refuzat să facă, și anume să-și demonizeze adversarii până la a cere scoaterea lor în afara jocului, Klaus Iohannis o comite cu nonșalanța unui politician complet neinteresat de ce va decurge de aici încolo, după o realegere care, cu mare probabilitate, va avea loc.

Oricum, în general, în România, candidații vorbesc despre ei. Ca și cum noi ar trebui să ne adaptăm la stilul și la programul lor, nu invers.

Președintele însă ridică ștacheta sfidării publicului și inversează întregul raport dintre guvernați și guvernanți.

***

Când respingi o regulă de bază și ajunge poporul să te roage să-l convingi că-i meriți votul, tu te poți alege, nici vorbă, dar s-ar putea să nu-l mai poți conduce”. Restul AICI

În filmul atașat textului îl puteți vedea pe regretatul McCain, un mare prieten al României pe care nu a uitat-o nici măcar în ultimele luni de viață, în dialog cu doamna care se temea de Barack Obama. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.