Mai rău ca la Tarom? Corupție și nepotism: Clanul Erdogan controlează și căpușează Turkish Airlines


  • ACP
  • Nov 7, 2019 16:30
  • 2265
Mai rău ca la Tarom? Corupție și nepotism: Clanul Erdogan controlează și căpușează Turkish Airlines

Unul dintre marile scandaluri de la noi, care revine la răstimpuri, rămâne cel al nepotismului omniprezent din compania Tarom. E reprezentativ pentru corupția cultivată de mai toate partidele de guvernământ din Romania. Turcia are, la rândul ei, probleme imense în ceea ce privește corupția, în special cu cea legată în mod ombilical de partidul (AKP) care îl susține de atâția ani pe președintele Erdogan. Compania Tarom are echivalentă în Turcia marea companie aeriana Turkish Airlines, care are însă o cifră imensă de afaceri și care, deși este controlată de stat, are bună parte din acțiuni deținute de investitori privați. Dacă la noi au apărut în presă indicii că 800 de angajații Tarom, din 2000, sunt rude – detalii AICI –, așadar e vorba clar de nepotism în faza de metastaze, în Turcia au început, de asemenea, să fie scoase la lumină practicile incorecte din compania aeriană naționala, impuse de oamenii lui Erdogan. Diferența mare este că în Turcia autoritățile calcă sistematic în picioare libertatea presei, țara având în momentul de față cei mai mulți jurnaliști închiși din întreaga lume, în special pentru ofense închipuite aduse autorităților, ceea ce face mult mai greu de realizat și publicat o anchetă completă despre neregulile și ilegalitățile oamenilor din jurul președintelui și de la vârful partidului de guvernământ.

Chiar așa fiind, în Turcia a apărut (în publicația Sozcu) o anchetă, preluată de Ahvalnews.com, care aduce date despre felul în care au fost angajați și promovați zeci de membri de la vârful companiei Turkish Airlines. Conform informațiilor publicate de Ahval și Sozcu, Turkish Airlines are o bună parte din angajații de la vârful adminstrației foști colegi ai lui Bilal Erdoğan, băiatul președintelui Erdogan. Peste 80 de membri din adminstrație, incluzând și reprezentanți de top ai departamentului de resurse umane și doi membri ai consiliului de directori sunt absolvenți ai colegiului Kartal Imam Hatip, absolvit și de fiul președintelui Erdogan. Perioada angajărilor absolvenților școlii Kartal Imam Hatip începe cu numirea unui fost ajutor al președintelui Erdogan și prieten apropiat al fiului acestuia, Mehmet İlker Aycı, la conducerea companiei Turkish Airlines în 2015. La scurt timp au fost aduși la vârful companiei aeriene turce Arda Ermut și Ogün Şanlıer, doi absolvenți ai colegiului Kartal Imam Hatip. Ermut a absolvit colegiul islamic în 1999, în același an cu Bilal Erdoğan, fiul președintelui, la fel ca Abdülkerim Çay și Ahmet Olmuştur, doi șefi de cabinete ai managerilor generali, și Ebubekir Akgül, șeful resusrselor umane din companie. Adjunctul secretarului de presă, Yahya Üstün și șeful departamentului de publicitate, Rafet Fatih Özgür, sunt de asemenea absolvenți ai colegiului Kartal Imam Hatip – mai multe detalii AICI.

Inițial, colegiile Imam Hatip au fost înființate ca școli religioase pentru pregătirea imamilor cultului islamic din subordinea statului turc, dar mișcarea politică islamistă ce susține partidul de guvernământ AKP a impus creșterea numărului lor pentru a deveni alternative la liceele de stat. Un raport ABIDE (echivalentul PISA) al Ministerului Educației Naționale, publicat anul acesta, care prezintă performanțele elevilor din Turcia, arată că un numar mare de elevi turci au rezultate foarte slabe la învățământ, iar rezultatele testelor naționale arată ca cei care urmează liceele Imam Hatip au, în general, rezultate mai slabe decât absolvenții altor instituții de învățământ – mai multe detalii AICI.

Avem, așadar, un model obișnuit până acum la noi – angajați în pozițiile de top doar pe temeiul relațiilor, în ciuda studiilor necorespunzatoare pentru pozițiile ocupate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.