Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Ministerul Finanțelor, că guvernarea PSD a lăsat un minus de 11 miliarde lei pe zona veniturilor bugetare.
"Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede în cifrele oficiale publicate, respectiv la execuţia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeaşi perioadă, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit”, a spus premierul.
În acest context, economistul Iancu Guda îl atenționează pe premierul Ludovic Orban că gaura bugetară lăsată de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, este mult mai mare: "aproape 22 mld RON este gaura cauzată de veniturile nerealizate". Mai mult, Iancu Guda avertizează că gaura completă de la buget poate fi chiar de 27 miliarde de lei: "În condițiile în care avem creștere economică și investiții publice minime ale ultimului deceniu (doar 1,2% din PIB), consider că “gaura completă” care trebuie considerată este cea a deficitului fiscal de 27 mld RON (la primele 9 luni). Deficitul trebuie admis doar în cazuri excepționale (recesiune, pe fondul creșterii investițiilor)".
Redăm analiza economistului:
"In seara aceasta am vorbit la Digi24 despre “gaurile” de la finante:
- Primul Ministru spune de “gaura” de 11 mld RON. Gresit, este mult mai mare!
- Executia bugetara arata venituri realizate sub cele planificate de 2,8 mld RON (Trim I), 6,1 mld RON (Trim II) si 12,7 mld RON (Trim III), deci aproape 22 mld RON este gaura cauzata de veniturile nerealizate
- cheltuielile nu au fost corectate proportional la rectificarile bugetare. De aceea, “gaura” totala este si mai mare ...
- In conditiile in care avem crestere economica si investitii publice minime ale ultimului deceniu (doar 1,2% din PIB), consider ca “gaura completa” care trebuie considerata este cea a deficitului fiscal de 27 mld RON (la primele 9 luni). Deficitul trebuie admis doar in cazuri exceptionale (recesiune, pe fondul cresterii investitiilor)
Deci, atentie la numarat “gaurile” si inspiratie la gasirea celor mai intelepte solutii, prin tratarea cauzelor de mai jos (nu a efectelor)
Cauze? De ce am ajuns aici?
- venituri fiscale de doar 48% din venituri publice - reflecta economia subterana record
- cheltuieli cu salarii in sectorul public & ajutoare sociale de 70% din veniturile publice - maximul din istoria noastra si UE
- investitii publice de doar 1,2% in PIB - minimul ultimului deceniu
- povara maxima pe sectorul privat : un angajat sustine 1,6 pensionari si angajati la stat (maximul din UE)
In orice caz, constat cu tristete ca, dupa fiecare guvernare, romanii s-au specializat la identificarea si evaluarea “gaurilor” ...".