Materialul publicat, marți, de Rise Project - o verificare în zece puncte a reacțiilor publice ale celor vizați de dezvăluirile din „Adevărul despre Dan Barna”, după cum precizează autorii acestuia – a generat un nou val de comentarii acide, unele chiar injurioase, la adresa jurnaliștilor siteului de investigații care sunt acuzați, de data aceasta, inclusiv de intimidare, hărțuire și spionare a persoanelor care le-ar fi adresat jigniri în rețelele de socializare sau au fost mai virulente atunci când și-au exprimat îndoielile cu privire la veridicitatea și temeinicia faptelor puse în cârca lui Dan Barna în primul articol.
„Nu există exemple de succes printre proiectele sociale pe fonduri UE gestionate de Grupul pentru Consultanță și Dezvoltare DCG, firma lui Barna, în calitate de mananger și finanțator (deci, nu de consultant). Comisia Europeană nu le-a verificat încă activitățile, în pofida celor relatate colegilor de partid, iar Ministerul Fondurilor Europene ascunde, de fapt, afacerile președintelui USR, ceea ce contrazice declarațiile sale electorale”, scrie Rise în materialul intitulat „Cazul Barna: faptele”.
Printre cele zece puncte ale fact-checkingului realizat de Rise se numără și situația de conflict de interese în care s-ar fi aflat Dan Barna când a ales să direcționeze fonduri europene către firma surorii sale și afacerile unor apropiați.
Rise concluzionază că, în ciuda celor declarate în repetate rânduri de candidatul USR la Cotroceni, ar fi indubitabil vorba despre conflict de interese, însăși soția lui Barna, Olguța Totolici, deplasându-se împreună cu reprezentanții Hermannstadt Design (firma surorii lui Barna) la un târg de modă din Milano, în interesul croitoriei. Doamna Totolici era pe atunci administratorul DCG. DETALII AICI.
Articolul nu a fost primit cu prea mare entuziasm în zona susținătorilor USR-PLUS, care au ridicat tot felul de suspiciuni, unele mai întemeiate, alte mai puțin. Ideea e că s-a generat un val de ostilitate la adresa RISE, căruia de data aceasta unii din jurnaliștii publicației au ales să-i răspundă nu mereu elegant. Vezi print-screen.
Europarlamentarul USR Cristian Ghinea s-a luat la harță cu Ana Poenariu, jurnalista de la Rise care semnează primul articol cu Dan Barna și care l-ar fi întrebat insinuant într-un SMS de ce „datele privind contractorii din fondurile europene, publicate pe vremea când ați fost ministru nu conțin numele tuturor contractorilor din proiectele în care firma domnului Dan Barna a fost partener sau beneficiar”.
Ghinea îi răspunde lung AICI, invocând transparența fără precedent întâmplată în mandatul său și despre care jurnalista avea deja cunoștință, spune Ghinea, pentru că a fost parte „din proces”. Reacțiile cititorilor simpatizanți USR-Plus le puteți vedea fie pe pagina de Facebook a Rise Project, fie pe pagina oficială a lui Cristian Ghinea.
Dana Hering, stabilită în Suedia și membră foarte activă a PLUS, statut pe care însă, exact așa cum susține și pe pagina personală, și în comentariile lăsate pe pagina Rise Project, nu l-a ascuns niciodată, reclamă o situație mai puțin obișnuită;
„Jurnaliștii de la RISE îi urmăresc și îi amenință pe cei care le-au contestat articolele.
Domnul Mihai Munteanu, unul dintre jurnaliștii RISE, spune direct că suntem urmăriți și că ni se fac dosare unui grup de 27 de persoane, ceea ce intră la amenințare directă și la șantaj.
În cazul meu au făcut marea "dezvăluire"- bombă că sunt membru PLUS. Nu e că și cum aș avea inclusiv pozele de fundal și postări zilnice, de un încoace, despre partidul în care activez.
Cred că o să ne pedepsească să citim articolul ăla de o sută de ori și să-l conspectăm.
Am trimis ieri un mail la redacție pentru că domnul Munteanu s-a transformat în stalker, apare pe la tot felul de postări și aruncă tot felul de acuzații, amenințări și imprecații. Ieri, însă, s-a transformat în altceva și nu am de gând să rămân pasivă când sunt amenințată de către jurnaliști pentru opiniile mele personale.
Încă n-am primit nici un răspuns.”
Dana Hering postează și pe pagina personală o opinie despre „cazul Rise” și despre felul în care au ales să reacționeze jurnaliștii publicației la valul de „scuipați” virtuali care a venit peste ei.
„Postarea asta, inițial, aș fi scris-o altfel.
Ieri, când reporterul RISE Project, Mihai Munteanu, a venit din nou, așa cum a făcut de câteva ori în ultimele săptămâni, la un post, că să-și scuipe amenințările că un bodyguard de la discotecă comunală, m-am înfuriat. Nu-s genul care întoarce celălalt obraz. Dar, pentru că am vrut să cred că atitudinea să e singulară, am scris un mail redacției, semnalandu-le faptele. N-am primit nici un răspuns.
În lipsa acestuia, trag concluzia că acest tip de comportament și amenințările de răzbunare împotriva grupului celor 27, menționat că cifra precisă, identificați că "dușmani" și urmăriți online, par să fie agreate de către cei din redacție.
RISE a scos un articol de opinie care a prezentat informații parțiale, trunchiate și părtinitoare, cu concluzii servite la început, care nu se regăsesc în lălăială ulterioară, botezat investigație, care a antrenat un val de critici. Răspunsul jurnaliștilor, cel care a exasperat pe toată lumea a fost "citiți articolul", respectiv argumentul "sunteți proști, nu pricepeți nimic" iar cei care au insistat să ceară lămuriri suplimentare sau au fost indignați de modul în care au fost desconsiderați că cititori, au fost catalogați drept talibani sau activiști de partid. A urmat o altă "dezvăluire senzațională", o înregistrare care. la fel, n-a arătat nimic în afară de felul în care comunica Barna cu membrii USR.
Articolul-replică al partenerului lui Dan Barna, care a apărut săptămâna trecută, nu a fost pus pe pagină. Au pus, însă, azi interpretarea pe care o dau ei dreptului la replică. Gestul jurnalistului care se crede Zorro, de a urmări și pedepsi pe fb oamenii vocali care le-au contestat punctual articolul e doar cireașa pe tortul unei campanii ratate, din orice punct de vedere al principiilor jurnalistice.
Și pentru că jurnalismul se bazează pe prezentarea faptelor, nu pe interpretarea lor de către reporteri, pe prezentarea informațiilor, nu pe impresiile lor personale, nu am să spun printuri cu amenințările, injuriile și exprimările de hater ale reporterului.
Cei care vor să le citească le găsesc pe wall, sunt publice, e un reply cu vreo sută de comenturi. Pun, însă, prințul cu singură mea intervenție la postarea Românei Puiulet, jurnalistă pe care Munteanu susține că am agresat-o verbal și am atacat-o ad hominem.”
Am făcut mai multe print-screenuri ale comentariilor de pe pagina de fb a Rise care conțin reacțiile și argumentele celor care combat articolele dedicate lui Barna. Vă invităm să aruncați un ochi.