Licența Realitatea TV a expirat miercuri, la 23:59, după ce Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a luat în discuție cererea de prelungire a valabilității licenței audiovizuale a Realității TV, stabilind în ședința de marți, cu majoritate de voturi, că legea nu ar permite continuarea activității postului. Realitatea Media, care deține Realitatea TV, a intrat în insolvență în urmă cu opt ani, iar, în primăvara trecută, Curtea de Apel București a decis intrarea companiei în faliment. Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media în dosarul de la CNA, compania înregistra datorii fiscale de aproximativ 10 milioane de lei.
În ultimele secunde de emisie a vorbit prezentatorul Claudiu Popa care a făcut un fel de transfer de la Realitatea TV la Realitatea Plus (despre aceasta detalii mai jos): „Bună seara, așa se scrie istorie. Suntem între miercuri și joi, între 30 și 31 octombrie. Suntem și sunteți privilegiați să trăiți Realitatea Plus, pentru că în curând dăm pagina și începe o nouă filă de istorie. Una mai întâi cu George Bălașu, pentru că în curând are loc primul jurnal de știri Realitatea Plus. Gabriel Bălașu”. Interlocutorul lui Popa a mai apucat să îngaime câteva cuvinte, iar emisia s-a întrerupt fix în secunda expirării licenței: „Exact, da...am început bine. Îmi pare rău că tu ești în picioare și eu stau pe scaun...e o simplă concidență, iar dacă am ochii roșii să știi că este doar de la vreme, nu de la altceva, deși am citit un...”.
VEZI ULTIMELE SECUNDE DE EMISIE AICI.
Jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul a comentat pe Facebook momentul închiderii postului: „Am asistat în direct la "moartea" Realității TV și a fost realmente sinistru.
Acum aproape 5 ani, președintele Iohannis sărea în apărarea Antenei 3, pe care o păștea un iminent disconfort locativ: trebuia să se mute în alt sediu ca urmare a unei decizii judecătorești - dar fără a-i fi afectat dreptul de a emite.
Acum, ca urmare a unei decizii administrative a CNA, Realitatea TV a pierdut nu confortul locativ, ci dreptul de a emite. Iar președintele, sfios, tăcu...”
Realitatea TV a fost prima televiziune din România dedicată știrilor. A apărut în anul 2001 ca un post generalist condus de Silviu Prigoană, apoi devenind primul post românesc de ştiri.
”„Povestea Realitatea” merge mai departe. Realitatea TV devine „Realitatea Plus” și rămâne în prima linie. Prima televiziune de știri și-a luat rămas bun în seara de miercuri, 30 octombrie 2019, și a spus bun venit noii televiziuni „Realitatea Plus”. Reporteri, realizatori, prezentatori, redactori, editori şi operatori și-au spus poveștile și au „scris” în direct ultimele minute de emisie a primei televiziuni de știri din România”, se arată pe siteul realitatea.net, care mai scrie că mottoul noii televiziuni este „Împreună vom fi pe plus”.
„E un moment foarte emoționant, pentru că pentru mine viata de televiziune a fost Realitatea. În urma cu 8 ani am venit in final de noiembrie. În 2011 veneam de la Adevarul Holding. Realitatea TV a rezistat si am rezistat pentru că noi suntem foarte aplicati si luptam. Ăsta e spiritul tuturor jurnalistilor din Realitatea, ne ghidam după bunul simț. Suntem liberi si intotdeauna fiecare dintre noi a spus ce a simțit. Ce se intampla in seara asta e foarte trist. Înțeleg ca CNA putea sa ne prelungeasca pe trei luni licenta. Realitatea nu e in faliment, suntem in procedura de insolventa. În ultimii doi ani, acționarii au incercat sa plateasca banii catre ANAF. Ne închidem in plina campanie...”, a precizat și Denise Rifai, realizatoarea emisiunii ”Legile Puterii” și una dintre cele mai cunoscute figuri de la Realitatea.
Așadar postul nu dispare cu totul, ci îşi modifică numele. CNA a aprobat modificarea structurii serviciului Realitatea Plus, unde reprezentanții televiziunii au spus că se va muta în mare parte programul postului Realitatea TV.
În ultima zi de emisie, patronul televiziunii, Cozmin Guşă, a fost invitat şi moderator pentru mai bine de două ore, timp în care a pomenit de zeci de ori de „statul paralel“, sintagmă celebră printre social-democraţi, cărora Guşă li s-a alăturat recent, scrie adevarul.ro.
El a precizat că revenirea în PSD nu influenţează deloc politica editorială a postului, pe care l-a catalogat drept un „CNN românesc“. Mai mult, Guşă a precizat că s-a înscris din nou în PSD pentru a o ajuta pe Viorica Dăncilă să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale, fiind de părere că Dan Barna este un personaj nociv pentru România.
Guşă a subliniat că în decizia nefavorabilă privind prelungirea licenţei Realitatea TV au fost implicate mai multe instituţii ale statului, postul fiind „o obsesie a statului paralel“. El a afirmat că televiziunea este pusă sub opresiune în plină campanie electorală şi a sugerat că ar putea avea legătură cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care mai mulţi jurnalişti ai postului l-au susţinut public de-a lungul timpului.
Cine deține Realitatea Plus
Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL, o firmă care cu datorii de milioane și pierderi, potrivit newsweek.ro
Firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme.
La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%).
În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.
Licența Realitatea Plus, la o firmă cu pierderi de milioane
Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în general, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat.
Prin comparație, deținătoarea licenței Realitatea Plus, Geopol International SRL, o duce foarte bine: are datorii de „numai” 4,2 milioane de lei (dar nici un leu nu este datorat statului, conform ANAF) și pierderi, în 2018, de aproape 120.000 de lei la venituri de aproape 1,2 milioane de lei.
Din 2013 încoace, Geopol International SRL a avut profit în numai doi ani (2015 și 2017), în rest doar pierderi.
Citește integral pe Newsweek.ro
Maricel Păcuraru, principalul acționar al Realitatea Tv, este un controversat om de afaceri condamnat la doi ani de închisoare în anii 90, dar s-a liberat după doar câteva luni, datorită grațierii de care a beneficiat din partea președintelui Emil Constantinescu. Detalii AICI. În anii care au urmat a devenit client fiedel al organelor de urmărire penală, fiind cercetat și inculpat în numeroase dosare penale.
Unul dintre acestea s-a soldat, în noiembrie 2014, cu o condamnare la patru ani de închisoare, din care a executat doar doi ani și câteva luni la Penitenciarul de maximă siguranță Galați, Judecătoria Brăila hotărând în 16 ianuarie 2017 să-i admită cererea de liberare condiționată. Avocatul lui a susținut în instanța că deținutul Păcuraru a participat la activități de educație și moral religioase, că a fost inclus în activități lucrative, că are în întreținere 8 copii și că suferă de boli cronice care nu pot fi tratate în penitenciar. VEZI AICI