Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluţie care recunoaşte drept genocid masacrarea armenilor în Imperiul Otoman la începutul secolului XX, provocând indignare la Ankara.
Chemând la "comemorarea genocidului armean", la "respingerea încercărilor (...) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean" şi la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Turcii otomani au ucis şi deportat 1,5 milioane de armeni, o minoritate creştină din imperiul predominant musulman, în timpul primul război mondial şi imediat după el. În ultimii ani, tot mai multe ţări, inclusiv puteri occidentale, au acceptat cererile armeneşti ca evenimentele de atunci să fie calificate drept genocid. Turcia susţine că moartea armenilor a fost rezultatul unor revolte, nu al vreunui plan de a-i extermina, şi contestă cifra invocată de armeni ca fiind exagerată.
Parlamentarul Varujan Pambuccian a salutat decizia Congresului American printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
"Genocidul împotriva armenilor a fost recunoscut de Congresul Statelor Unite!
În sfârșit s-a spart gheața! Statele Unite ale Americii recunosc genocidul împotriva armenilor și îl caracterizează ca atare. A fost un vot masiv, 405 pentru la 11 împotrivă, ceea ce demonstrează că toată lumea era convinsă de justețea demersului și aștepta doar momentul politic favorabil. Și acesta a venit.
Sper ca pe 24 Aprilie 2020, la 105 ani de la săvârșirea acestei crime împotriva poporului armean, întreaga lume să se alăture celor peste 28 de națiuni care au recunoscut genocidul. În acest moment principalul aliat al României (Statele Unite ale Americii) și structura politică din care facem parte (Uniunea Europeană) au recunoscut genocidul. De aceea, cred că este timpul ca națiunea română, printr-o rezoluție a Camerelor Reunite sau a Camerei Deputaților, să facă același lucru.
Congressman-ul Bradley James Sherman spune în discursul ținut cu această ocazie toată istoria recunoașterii genocidului trăită de el în Congres, de la alegerea sa în 1997, și finalizat azi"
Urmăriți anunțul din Congresul American în video-ul de mai jos: