Ministrul propus la Finanțe, Florin Cîțu, a primit aviz negativ în urma audierilor din cadrul comisiilor reunite din Parlament. De subliniat că votul a fost egal 19 la 19, dar președintele de ședință a considerat că avizul e negativ. Votul în comisii e consultativ, Florin Cîțu poate merge la votul final din plenul reunit al Parlamentului dacă premierul desemnat Ludovic Orban decide să îl păstreze în echipă.
Liberalul, în cadrul audierilor, a spus că își va lua un angajament major și anume cel de a revigora "Comună româno-rusă care are ca obiectiv repatrierea aurului românesc de la Moscova".
"Astăzi, aici, în fața comisiilor reunite și în fața românilor, vreau să-mi iau un angajament. Voi face tot ce îmi stă în putință, atât timp cât voi fi ministru de Finanțe, să revigorez, împreună cu guvernatorul BNR și Banca Națională, comisia Comună româno-rusă care are ca obiectiv repatrierea aurului românesc de la Moscova.
Cred cu tărie că miniștrii de finanțe de până acum nu au făcut destul, iar pentru mine este o problema de mândrie națională", a declarat ministrul propus la Finanțe.
Totodată, Florin Cîțu precizase că primul obiectiv al său este rectificarea bugetară. Acesta a menţionat că ultimele date disponibile (cu privire la execuţia bugetară pe 2019, n.r.) sunt cele aferente lunii august. El a afirmat că este important ca România să respecte nivelul de deficit bugetar pentru a nu atrage sancţiunea de infringement. Mai mult, liberalul a menționat că al doilea obiectiv îl reprezintă Legea Bugetului Public.
Un motiv care i-a determinat pe oamenii PSD să dea aviz negativ propunerii PNL de ministru de Finanțe este reprezentat de intervenția premierului desemnat Ludovic Orban prin care a dat de înțeles că vrea desființarea FDI (Fondul de Dezvoltare și Investiții).
”Niciodată nu am înțeles de ce, dacă există PNDL, a trebuit să se mai nască și Fondul pentru Dezvoltare și Investiții (FDI), fără resurse de bază. FDI nu are de ce să existe”, a declarat marți premierul desemnat, Ludovic Orban, în timpul audierii, informează g4media.ro.
Instrumentul FDI a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.