Adevăratul motiv pentru care PSD ar trebui scos în afara legii


Adevăratul motiv pentru care PSD ar trebui scos în afara legii

Un partid politic este suma oamenilor săi. Și judecata asupra unui partid este judecata propriilor membri, care înțeleg să respecte legea, să se împace cu hotărârile instanțelor și să trateze cu maturitate gândul că unul dintre liderii lor s-a dovedit a fi infractor și merită să-și ispășească pedeapsa, în aceeași măsură în care asta ar trebui să determine o respingere a celui care a dezamăgit nu doar partidul prin activitatea infracțională, ci a trădat pe fiecare membru în parte. Dar când membrii unui partid se comportă ca membrii unui grup infracțional organizat, glorificând un fost șef aflat acum în spatele gratiilor, deja există o problemă mai mare decât toate celalalte.

De când a ajuns la Penitenciarul Rahova, Dragnea a fost portretizat de oamenii lui drept “deținut politic” și tratat ca un erou care ispășește pentru vina de a fi fost “patriot”. În sine, această atitudine este una extrem de gravă, punând sub semnul întrebării deciziile instanțelor (care nici măcar n-ar trebui comentate), dar și condiția infractorului în România. Pentru că dacă Dragnea este un “patriot” închis pe nedrept, atunci de ce nu s-ar pune problema și altfel: poate și ceilalți infractori care putrezesc cu anii prin pușcării sunt păstrați la răcoare pe nedrept. Și, dacă se ridică această întrebare de către un partid politic, însuși statul este pus sub semnul întrebării. Potrivit legii, un partid trebuie desființat atunci când “scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice”. Ce ar putea fi mai în opoziție cu ordinea publică decât punerea sub semnul întrebării a deciziilor instanțelor și insistența în a susține că statul este nedrept față de o parte a cetățenilor lui, cărora li se răpește dreptul la libertate din motive arbitrare?

Ziua lui Liviu Dragnea ne-a pus din nou în fața acestei atitudini pesediste care susține nu doar că Liviu Dragnea este un patriot închis pe nedrept, ci și că ar trebui eliberat de îndată și repus în toate funcțiile politice pe care le deținea înainte de condamnare. În aceste condiții, PSD chiar ar trebui desființat prin lege, și nu pentru că, paradoxal, chiar Dragnea cere acest lucru în instanță, ci pentru că în mod evident, acest partid afectează funcționarea statului de drept.

Și să nu uităm un lucru: în mediul rural al României, unde nu există semnal de Internet și nici ziare online, informația se propagă din gură în gură. Iar gura pesediștilor poate, la o adică, construi o stare de spirit anti-statală, care ar duce la conflicte ce pot afecta statul de drept, cu urmări imprevizibile pe termen lung.

Existența PSD ca partid politic de sine stătător devine deja un joc foarte periculos. Unul care nu aduce statului român decât prejudicii. Și cel mai important prejudiciu este acela că mulți români au început să pună sub semnul îndoielii corectitudinea instanțelor, privind cu îndoială pușcăriile și întrebându-se câți deținuți politici se află oare printre pedofili, asasini și traficanți. Asta doar pentru că membrii PSD, supuși unor repetate operațiuni de spălare a creierului, au luat foarte în serios provocarea de a-și apăra stăpânii până în pânzele albe, chiar și cu riscul ca dincolo de aceste pânze să se găsească un stat fragil, care nu mai impune niciun fel de respect cetățenilor lui. Și care, în plus, a demonstrat de mai multe ori, că nici nu e în stare să-și țină cetățenii în siguranță. Corelate, cele două situații, au așezat democrația românească pe un butoi cu pulbere. Unul care poate exploda când ne așteptăm mai puțin, doar pentru că societatea românescă nu are încă destulă maturitate pentru a scoate în afara legii un partid care se joacă chiar cu principiile care i-au dat dreptul de a exista.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.