Vicepreședintele SUA, val de critici la adresa regimului autoritar chinez: Suntem alături de Hong Kong


Vicepreședintele SUA, val de critici la adresa regimului autoritar chinez: Suntem alături de Hong Kong

Vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat joi China de ”îngrădirea drepturilor şi libertăţilor” din Hong Kong, în cadrul unor critici ample aduse comportamentului Beijingului.

Pence a susţinut un discurs de importanţă majoră referitor la China înaintea unei noi runde de discuţii pentru încheierea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

”America şi liderii săi nu vor mai spera că numai angajamentul economic va transforma statul comunist autoritar al Chinei într-o societate liberă şi deschisă, care respectă proprietatea privată, domnia legii şi reglementările internaţionale prntru comerţ”, a spus Pence.

Pence a criticat modul în care China a gestionat protestele pro-democraţie care au zguduit Hong Kongul în ultimele patru luni. Preşedintele american Donald Trump a avertizat anterior că va fi mai dificil pentru Washington să ajungă la un acord comercial cu Beijingul dacă violenţele din fosta colonie britanică Hong Kong vor continua.

”Hong Kongul este un exemplu viu a ceea ce se poate întâmpla când China permite libertatea. Şi cu toate acestea, în ultimii câţiva ani, Beijingul a mărit intervenţiile în Hong Kong şi s-a angajat în acţiuni care îngrădesc drepturile şi libertăţile garantate pentru oamenii din Hong Kong prin intermediul unui acord internaţional obligatoriu”, a spus Pence.

Acesta a arătat că Statele Unite sunt alături de protestele din Hong Kong.

”Suntem alături de voi, suntem inspiraţi de voi. Vă cerem să rămâneţi de partea protestelor fără violenţă”, a spus Pence.

Congresmenii americani cer adoptarea unei legi care să acorde Hong Kongului un statut special, sub o supraveghere mai strictă, ceea ce ar nemulţumi Beijingul.

Discursul susţinut de Pence la un institut de cercetări din Washington a avut loc înaintea unei noi runde de discuţii între secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi omologii săi chinezi, care va avea loc vineri, şi este considerat un semnal al politicii viitoare a administraţiei Trump faţă de China, într-o serie de probleme.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.