Marcel Vela, propus la șefia MAI, este spaima PSD în cazul violențelor din 10 august


Marcel Vela, propus la șefia MAI, este spaima PSD în cazul violențelor din 10 august

Ion Marcel Vela, senator PNL, propus pentru șefia Ministerului Afacerilor Interne în cabinetul Orban, a fost în trecut preşedinte al Comisiei de Apărare şi Ordine Publică din Senat. Acesta a fost schimbat în septembrie anul trecut de la șefia Comisiei la presiunile PSD-ALDE după ce a demarat anchete referitoare la protestul din 10 august 2018.

În septembrie anul trecut, PSD – ALDE îi reproșau lui Marcel Vela că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimentele din 10 august.

În replică, Vela a spus că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el mai precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap”: „Acel raport clasificat al ministerului, deși l-am solicitat în 24 august a sosit la comisie cu mai puțin de 24 de ore înainte de a începe ședința comisiei. Acel raport are 90 de pagini, era cam dificil ca cei 13 senatori să îl citească pentru ca în comisie să știe ce întrebări pune fiecare. Erau foarte multe proceduri pe care Jandarmeria nu poate explica de ce nu le-a aplicat. În raport se suprapun foarte multe lucruri, se contrazic. Orice analist militar poate trage concluzia că puteau fi evitate lucruri reprobabile.

Soluția colegilor de la PSD a fost să părăsească sala, s-au temut de ceea ce ar fi putut spune doamna Cliseru azi. A o proteja pe doamna Carmen Dan este o chestiune de colegialitate politică. Cred că și mulți colegi din PSD nu se simt confortabil cu ceea ce s-a întâmplat și doresc aflarea adevărului.”, declara anul trecut Vela.

La scurt timp, Vela a fost schimbat la Comisia de Apărare din Senat cu pesedistul Tit-Liviu Brăiloiu. Totuși, Vela a revenit pe tema „10 august” cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la protestele reprimate violent în Piața Victoriei.

Pe 6 august 2019, Vela cerea desecretizarea întregului Raport al Ministerului Afacerilor Interne cu privire la violențele din București: “Înainte de încercarea de a o audia în luna septembrie 2018, Partidul Social Democrat a mutat abuziv și în graba comisia de la PNL la PSD, cu ajutorul voturilor ALDE și UDMR, iar Carmen Dan a rămas în fruntea MAI, a secretizat și îngropat în continuare manipulările ‪din 10 august.

Solicit public noului ministru interimar, Mihai Fifor, desecretizarea întregului Raport MAI cu privire la mitingul din 10 august 2018, pentru a se afla măcar acum adevarul, la un an de la protestele din Piața Victoriei… Este în interesul MAI, a Jandarmeriei și chiar a PSD să aflăm vinovații din 10 August 2018 și pe toți cei care au greșit ori au compromis intenționat un protest pașnic și democratic”, spunea liberalul, propus acum în fruntea MAI.

Înainte de a ajunge senator în 2016, Vela, care este și președintele filialei Caraș Severin, a avut trei mandate de primar al orașului Caransebeș. Este liberal din 1990 și a fost primar între 2004 și 2016.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.