Tragedia Colectiv. Elena Calistru, 10 concluzii dureroase în cazul filmării ascunse: "România e o mare rană. Aș vrea să nu renunțăm să o oblojim!"


Tragedia Colectiv. Elena Calistru, 10 concluzii dureroase în cazul filmării ascunse: "România e o mare rană. Aș vrea să nu renunțăm să o oblojim!"

Lidera Funky Citizens, Elena Calistru, trece în revistă zece concluzii privind gravitatea faptului că ISU a ascuns o filmare legată de intervenția din seara tragediei de la Colectiv. 

CONSULTAȚI ȘI: Colectiv, imagini horror ascunse timp de patru ani. Unul dintre șefii ISU cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”

VEDEȚI ȘI: VIDEO Un șef IGSU se răstește la Tolontan. Jurnalistul l-a mitraliat pe colonel cu întrebări privind filmarea ascunsă în cazul tragediei de la Colectiv

Pe final, Elena Calistru subliniază că mulți, mai ales la nivelul autorităților și clasei politice, nu au înțeles nimic din cazul Colectiv, dar speră că cetățenii României vor înțelege că "România e o mare rană" pe care trebuie să nu renunțăm "să o oblojim, chiar dacă pare misiune imposibilă câteodată".

Redăm textul Elenei Calistru:

"Tot revăd imaginile date de Libertatea cu noaptea cumplită de la #colectiv. Încerc să înțeleg și să pun degetul pe lucrurile care mă înfurie pentru că e tot ce pot să fac pentru a nu renunța. Pentru că doare:

1. Că nu le-am văzut până acum nici noi, nici procurorii care investighează ce s-a întâmplat acum 4 ani.

2. Că o explicație dată de ISU e că nu le-au cerut explicit cei de la Parchet. Hey, practic nu au avut dosar cu șină.

3. Că o altă explicație dată de ISU e că au puternic impact emoțional. Ca și cum rolul ISU e să ne ferească de imagini cumplite, nu să ne salveze din situații cumplite.

4. Că a fost nevoie de un whistleblower ca aceste informații să ajungă la noi, după 4 ani. Bravo lui, măcar un om de acolo sigur are curaj. Chiar și mai târziu.

5. Că imaginile de acolo arată un haos care nu are ce căuta într-o țară civilizată; și că ascunderea lor ne sugerează că e foarte probabil că până și oamenii din interior au știu că nu e în regulă, că ceva e profund greșit acolo.

5. Că oamenii sunt cărați fie ca niște saci de cartofi, direct, fie pe paleți, de cine apucă. Câțiva sunt cărați pe brațe de oamenii abia ieșiți la rândul lor din incendiu.

6. Că, în vreme ce pentru unii este prioritară scoaterea oamenilor din club, alde Oprea, Piedone, Arafat stau pe acolo să facă ce?!?

7. Că vorbim despre asta și noi, și alde Parchetul General doar când se mai face comemorarea.

8. Că dincolo de toate astea nu știm ce s-o fi schimbat de atunci, nu ne e clar ce ar fi dacă s-ar mai întâmpla o dată ceva similar cu ce a fost atunci.

9. Că nimeni nu își asumă responsabilitatea, nimeni nu admite că a greșit, nimeni nu e de vină.

10. Că ne pierdem încrederea de tot în ceea ce înseamnă autoritate a statului. Încrederea aceea era oricum fragilă și e extrem de periculos să ajungem să o pierdem definitiv. Așa nu ai cum să ai o societate funcțională.

Eu cred că e bine să privim imaginile acelea cu multă atenție, de cât de multe ori ne duce sufletul. După cum e bine să ne uităm la conferința de presă de azi a celor de la ISU. E bine să vedem țara asta așa cum e când i se întâmplă o tragedie. Unii nu par să fi înțeles nimic din #colectiv - sigur cei ajunși azi în conferința de presă nu au înțeles că nu mai e timpul fofilării, că se vede de departe că împăratul e gol.

Noi sper însă că învățăm ceva. Eu învăț zi de zi că România e o mare rană. Aș vrea să nu renunțăm să o oblojim, chiar dacă pare misiune imposibilă câteodată", reflectă Elena Calistru pe Facebook.

Sursă foto Colectiv: Alex Mihăileanu

Sursă foto Elena Calistru: Dana Moica

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.