VIDEO Klaus Iohannis o dezarmează pe Dăncilă de la Bruxelles: "Nu pot să accept ca un Guvern demis să facă o propunere de comisar european care să fie și acceptată!"


VIDEO Klaus Iohannis o dezarmează pe Dăncilă de la Bruxelles: "Nu pot să accept ca un Guvern demis să facă o propunere de comisar european care să fie și acceptată!"

Președintele României Klaus Iohannis a declarat, joi, la sosirea la Consiliul European, că îi va spune președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu va accepta ca Guvernul Dăncilă, demis în Parlament în urma moțiunii de cenzură, dar încă interimar, să facă vreo propunere de comisar european. 

Reporter: La ce vă așteptați în ceea ce privește Comisia Europeană? E un blocaj acum. Se spune chiar că blocajul ar putea fi inclusiv din cauza României în privința desemnării comisarului european.

Klaus Iohannis: Da. Este din partea României un blocaj care se numește Guvernul Dăncilă. Am mai spus acest lucru și, din păcate, trebuie să repet. 

Reporter: Un Guvern interimar nu poate să trimită o scrisoare de nominalizare? 

Klaus Iohannis: Nu. Deci eu o să mă opun ferm la așa ceva fiindcă un Guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei în care cu certitudine acest Guvern nu va avea niciun rol. 

Reporter: Veți discuta cu doamna Von der Leyen și posibilitatea unui nume avansat de dvs. și PNL?

Klaus Iohannis: Nu. Nu voi discuta despre nume de posibile propuneri, dar îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales că nu pot să accept ca un Guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată. Iar despre portofoliu eu am mai discutat cu doamna Von der Leyen și m-a asigurat că cel alocat pentru România rămâne valabil și nu am niciun motiv să cred că apar schimbări unilaterale. 

Klaus Iohannis a mai spus, totodată, că nominalizarea pentru comisar european trebuie făcută de guvernul nou instalat: „Da, este varianta ideală. Eu sper să înțeleagă toate părțile implicate, în speță Parlamentul României, că nu putem să ne jucăm cu regulile democrației. Cum ar fi să existe un premier desemnat și să nu se discute în Parlament? Este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate”.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.