Responsabilitatea guvernării


Responsabilitatea guvernării

Nu cred să existe vreun lider al Partidului Național Liberal care să nu conștientizeze că intrarea la Guvernare în acest moment va fi o sarcină extrem de dificilă. Din punct de vedere electoral, ne asumăm un risc imens într-o perioadă în care ne așteaptă nu mai puțin de trei rânduri de alegeri. Evident, ar fi mai simplu să stăm deoparte, să nu ne expunem și să nu pierdem voturi. Ar fi mult mai ușor să „pândim” de după colț cum România pierde și să îi criticăm pe cei de la PSD că ne-au adus până aici. Și da, ne dorim alegeri anticipate mai mult ca orice partid, pentru simplul motiv că noi aproape ne-am dubla numărul de mandate în Parlament. Motivul pentru care spun eu că ne dorim anticipate este unul direct și sincer, o sinceritate puțin neobișnuită în politică (dar a venit vremea politicii sincere).

Sigur, statul deoparte nu i-ar ajuta foarte mult pe cetățenii care ar suferi consecințele (de exemplu, trebuie să ne gândim la creșterea ratelor ca urmare a unei eventuale deprecieri a leului) dar pentru noi ar fi mult mai simplu. Simplu și fără costuri politice. Partidul Naţional Liberal nu își permite însă luxul de a sta pe margine arătând cu degetul spre dezastrul provocat de Dăncilă, Dragnea și toți ceilalți. Suntem cel mai mare partid de opoziție, am câștigat ultimele alegeri și suntem partid prezidențial iar toate aceste lucruri înseamnă că trebuie să ne asumăm responsabilități.

Românii trebuie să știe că dacă noi nu ne asumăm guvernarea, Guvernul demis nu va pleca de la Palatul Victoria. Românii trebuie totodată să știe ce s-ar întâmpla dacă guvernul Dăncilă ar rămâne în continuare la butoane (cel puțin până spre finalul primei jumătăți a anului 2020) iar aici vă dau doar câteva exemple:

- nu ar putea fi realizată o rectificare bugetară necesară iar România ar intra în încetare de plăți. Da, mulți oameni nu și-ar primi salariile;

- România ar risca mult să piardă postul de Comisar European pentru Transporturi. Președintele Comisiei a arătat foarte clar că nu poate fi primită o propunere transmisă de un Guvern demis;

- România ar pierde investiții și finanțări ca urmare a blocării Guvernului;

- anumite proiecte esențiale ar fi blocate;

- nu mai pot fi adoptate Ordonanțe și Ordonanțe de Urgență;

- România nu ar fi pregătita pentru iarna care vine. Trebuie evitat riscul ca dobânzile și ratele să crească și ca leul să se devalorizeze.

Până la urmă, noi facem ceea ce TREBUIE făcut iar Românii ne vor judeca. Și nu uitați: orice zi cu Dăncilă la Palatul Victoria este o zi pierdută pentru România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.