Cu toate că Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a trecut testul moțiunii de cenzură, fiind demis în urma demersului Opoziției, fragmentarea spectrului politic și jocurile de culise ale diverselor personaje politice pot duce la o situație complet neașteptată în care să ne trezim cu un lung interimat al Vioricăi Dăncilă.
Ex-pesedistul Victor Ponta pare că face zilele acestea un joc la două capete. Ponta își dorește să vină cu partidul său, Pro România, la putere și pentru asta a trebuit să joace cartea Opoziției votând moțiune de cenzură și realizând astfel primul pas: demiterea guvernului Dăncilă.
Nu a trebuit să așteptăm mult pentru a vedea care sunt adevăratele intenții ale fostului șef PSD. Imediat după trecerea moțiunii, Ponta spunea că își păstrează oferta pentru pesediști, dorind o alianță Pro România - PSD pentru alegerile prezidențiale, dar și o "guvernare social-democrată": "Oferta mea pentru foştii colegi de la PSD rămâne valabilă. Cred că ar trebui să ne așezăm la masă, acum că doamna Dăncilă e istorie și să susținem un canidat comun și la prezidențiale [...] vreau să reuşim să construim din nou o guvernare bună, social-democraţie, proiecte serioase şi să ieşim cât mai puţin rău din criză. Nu mă bucur că mi-am bătut fosta echipă dar cred că s-au bătut ei", declara Victor Ponta imediat după succesul moțiunii de cenzură.
O guvernare social-democrată ar include și o alianță cu PSD, de vreme ce partidul lui Ponta nu ar putea forma de unul singur sau în alianță cu ALDE și minorități o majoritate parlamentară. Dar o guvernare social-democrată ar exclude în mod evident Partidul Național Liberal, cel în jurul căruia majoritatea comentatorilor politici vehiculează că se va forma viitoarea guvernare.
Nici pesediștii nu mai par a susține un guvern construit în jurul PNL. Dacă inițial Viorica Dăncilă spunea că ar susține un guvern PNL cu condiția ca liberalii să semneze Pactul Bunăstării propus de aceasta, deja mai multe voci din PSD susțin răspicat că nu vor vota noul guvern. Marcel Ciolacu, de pildă, declara luni că PSD a decis să nu voteze noul Guvern, considerând că este normal ca cei care dețin majoritatea care a dus la trecerea moțiunii de cenzură să asigure cvorumul pentru validarea Executivului. Doar că această majoritate nu poate fi obținută fără voturile venite de la partidul lui Ponta, ori acesta din urmă pare că are cu totul alte planuri, profitând la maxim de potențialul de șantaj al partidului pe care acesta îl conduce.
Ponta a declarat luni, la Parlament, că nu este interesat să preia șefia Camerei Deputaților, după ce în tabăra PNL s-a vehiculat numele său ca monedă de schimb pentru securizarea voturilor la viitorul Guvern: „Am înțeles că PNL vrea să îmi dea funcția. Mă bucur că vor să îmi dea mereu ce nu au ei”, a spus acesta. Este posibil ca Ponta să țintească o funcție mai importantă în stat sau chiar să urmărească formarea unei alianțe cu PSD, lucru care ar asigura virtual majoritatea social-democraților în Parlament. Este clar că Ponta nu este mulțumit de funcțiile pe care i le flutură prin fața ochilor liberalii, iar lucrul acesta nu face decât să prelungească intermiatul Vioricăi Dăncilă, în detrimentul românilor. Pentru Ponta primul pas - căderea Guvernului - a fost realizat. Rămâne acum de văzut care va fi următorul pas pe care fostul șef al PSD îl va face: va susține un Guvern în jurul PNL sau va urmări să intre la guvernare formând o alianță cu fostul său partid?