Stelian Ion cere intrarea USR la guvernare. Mesajul deputatului pentru conducerea Uniunii Salvați România EXCLUSIV


Stelian Ion cere intrarea USR la guvernare. Mesajul deputatului pentru conducerea Uniunii Salvați România EXCLUSIV

Deputatul USR Stelian Ion cere intrarea Uniunii Salvați România la guvernare cel puțin cu doi miniștri, la Justiție și la Mediu. 

Potrivit informațiilor Podul.ro, în seara aceasta se va organiza o consultare în cadrul USR cu toți președinții de filiale, cu parlamentarii și cu europarlamentarii.

Stelian Ion a cerut intrarea la guvernare printr-un mesaj intern adresat conducerii USR pe care îl prezentăm în exclusivitate:

”România a fost făcută din oameni care n-au stat deoparte”

Ne-am luptat crâncen timp de trei ani de zile în Parlament pentru a ne salva justiția și democrația.

Acum Dragnea e la locul său, PSD-ul a fost înfrânt la europarlamentare, iar Dăncilă a fost exmatriculată.

Lumea are de la noi așteptări enorme și nu mai are răbdare. Putem alege să luptăm în continuare, să fim în centrul acțiunilor de luptă anti PSD, dar de data aceasta cu muniție chiar din Guvern, sau putem alege să fim spectatori la piesa în care alții salvează sau încearcă să salveze justiția/democrația.

Părerea mea este că greșim dacă stăm pe margine. Nu putem lăsa PNL-ul de capul său. Trebuie să fim acolo. Ăsta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo.

Eu cred că ar trebui să ne asumăm câteva portofolii, cel puțin justiția și mediul. Nu putem lăsa aceste domenii pe mâna altora. Sigur, ne vor pune bețe în roate, nu putem da OUG-uri pe justiție, dar putem folosi asumarea răspunderii guvernului pentru un pachet legislativ f. bun pe aceste domenii. Să intri acum la guvernare pare un gest nebunesc, dar care este partidul cel mai curajos din Parlament? PNL-ul? Dacă trece un asemenea pachet, am făcut o treabă excelentă, dacă nu trece de parlament și se adoptă o moțiune de cenzură măcar plecăm cu fruntea sus că ne-am luptat și încercăm anticipate.

Rămânând cuminți pe margine în următoarele zile se va vorbi doar despre PNL, Iohannis, iar noi vom fi considerați ca ăia guralivi și lași. Ioahannis va fi președintele care a alungat PSD de la guvernare, PNL va fi partidul matur, responsabil, care pune interesul țării mai presus de interesele proprii și care își asumă curajos guvernarea, iar noi ne vom uita năuciți de pe margine.

Așa că ar trebui să mergem la Cotroceni cu propunere de premier sau măcar cu propunere de miniștri pt justiție/mediu. Mandatul trebuie să fie unul clar, cu foaie de parcurs bine stabilită:

· alegerea primarilor în 2 tururi,

· desființarea SS și alte măsuri pe justiție,

· abrogarea legii recursului compensatoriu,

· eliminarea pensiilor speciale,

· eliminarea PNDL-ului,

· corectarea sau abrogarea Codului administrativ,

· corectarea aberațiilor generate de OUG 114

· stoparea defrișărilor

· pregătirea legislației pt. alegeri anticipate.

Din acest guvern nu pot face parte persoane fără pregătire, cu probleme de integritate, sau susținători ai USL-ului de tristă amintire.

Dacă vom fi refuzați lumea va înțelege ce jocuri se fac…

Eu știu că USR este un partid curajos, nu molâu. Trebuie sa jucăm tare, să turăm motoarele la maxim, să intrăm la rupere. Asta așteaptă lumea de la noi, nu să stăm școlărește în bancă, așteptând să ne vină rândul.

Am trimis acest punct de vedere către membrii CP, ne vom consulta luni seară și vom trage niște concluzii, dar cred că subiectul este foarte important și contează părerea tuturor membrilor. Așadar, ce ziceți, alegem să stăm de o parte, sau intrăm în ring?

Unul dintre răspunsuri a venit de la deputatul Silviu Dehelean, și el un adept al intrării USR la guvernare:

Câteva argumente, ca sa fie cât mai complet peisajul.

1. In momentul asta necesarul de magistrați al sistemului e undeva la 9000. Exista un deficit de 2000 care generează supraaglomerarea unora dintre magistrați.

Pe 1 Ianuarie 2020 intra in vigoare o prevedere care permite magistraților sa se pensioneze anticipat după 20 de ani de activitate.

Pensia de serviciu – specială – este, de când cu transferul contribuțiilor, cu aprox 20-30% mai mare decât salariul net – se calculează la valoarea bruta a ultimului salar in plata.
In următorii 2 ani nu va intra nimic nou in sistem pentru ca stagiul de la INM s-a prelungit de la 2 ani la 4 ani, tot printr-o prevedere care intra in vigoare la 1 Ianuarie.

In condițiile astea se vor pensiona aproximativ 2200 de magistrați.

La fel cum a cerut și GRECO și Comisia de la Veneția, prevederea asta trebuie amânată dacă nu se poate abroga.

De ce? Pentru ca cei 5000 de magistrați vor putea fi șantajați pentru a raspunde comenzilor politice, in condiții de supraaglomerare și de existența a unei secții speciale și a unei inspecții judiciare controlate politic care ii vânează pentru orice greșeala.

2. Următorul ministru al justiției poate da tonul revigorării DNA și DIICOT. Toți procurorii de rang înalt sunt provizorii și trebuiesc propuși de ministrul justiției.
Magistrații stau deoparte pentru ca nu au garanția ca sunt protejați de sistem. Un ministru USR le poate da încredere.

3. Separat, pentru ca e perioada de buget, putem cere finanțarea ANABI și mecanisme pentru recuperarea prejudiciilor. De vreo 5 ani aceastavinstitutie nu este lăsată sa funcționeze – am putea da o megalovitura.

4.Putem cere, pe lângă cele doua portofolii și proiectele de care tot vorbim (cele de mai sus și primari in 2 tururi) și abrogarea prevederilor nocive din Codul Administrativ, abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale și alte lucruri proiecte, plus pact pe alegeri anticipate.

5.PNL nu va accepta așa condiții iar noi vom fi in postura credibila de a face opoziție și la PNL și de a cere proiectele astea, pe care exista o larga susținere populară.
Dacă PNL accepta – ne putem duce la capăt proiecte propuse de multă vreme.

6.Dacă PNL accepta și nu duce la capăt proiectele, ieșim de la guvernare, schimbam structura politica și ii forțam sa revină la parlament pentru reconfirmare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.