Doctor Horroris Causa


Doctor Horroris Causa

„Vreau să vă întreb un singur lucru: sunteți și dumneavoastră psihopați alături de mine?” – aceasta este întrebarea lui Alexandru Cumpănașu, prezidențiabilul român care a transformat psihopatia în doctrină politică. Aceasta este chemarea la luptă adresată legiunilor de bolnavi psihic dintr-o țară în care mersul la psiholog a fost întotdeauna considerat un stigmat mai profund decât acela de a întreține relații sexuale cu propriii copii. Sunt săptămâni întregi de când acest individ despre existența căruia știau foarte puțini dintre noi până s-a aruncat pe trambulina notorietății date de moartea unei nepoate prin alianță susține “laif”-uri pe Facebook, coagulând zeci de mii de oameni cu gândurile tulburi.

Acolo, în mediul virtual, unde se poate manifesta fără opreliști, Cumpănașu prezintă publicului din ce în ce mai larg toate simptomele unei boli psihice. Discursul are suișuri și coborâșuri de tonalitate, specifice bolnavilor care întrerup brusc tratamentul, iar stările protagonistului trec brusc dinspre lacrimi dezarmante spre isterie acută, lăsând privitorul cu întrebări pe care, de obicei, ar trebui să și le pună psihiatrii duși în fața unor pacienți mai puțin stabili. În ciuda acestui lucru, “laif”-urile lui Cumpănașu au devenit celebre, mobilizând mii de oameni care manifestă același tip de pulsiuni, dar și mii de curioși care vor să râdă de cineva și cred că un om cu evidente probleme de raportare la el însuși poate fi un bun prilej de amuzament. E un fel de estetică a urâtului care a ajuns să caracterizeze atât de bine societatea românească, încât e din ce în ce mai greu să estimăm un timp probabil pentru însănătoșirea națiunii, după ani întregi în care a fost condusă de psihopați care s-au sprijinit de analfabeți.

Numai că, în ceea ce-l privește pe Cumpănașu, lucrurile nu se opresc aici. Pentru că dacă ar fi un simplu nebun care și-a găsit în Facebook platforma ideală de exprimare a pulsiunilor maladive, atunci n-am avea de-a face decât cu un nebun, dintre atâția alții, care a prins “nișa” și a simțit că nu e singur pe lume, societatea fiind atât de bolnavă, încât peste tot găsești câțiva nebuni care să te susțină în orice inepție ai putea emite. Dar Cumpănașu e un psihopat, așa cum singur susține, care și-a făcut o avere colosală din contracte fără obiect, prezentându-se drept expert în mediile academice din România, chiar dacă nici măcar o diplomă de licență nu are în palmares. Are, în schimb, așa cum tot singur susține, un titlu de Doctor Honoris Causa pe numele “Alexandru Cumpanas”, pentru niște presupuse articole scrise în contextul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia. Și, în baza acestui document, care pare mai degrabă o glumă decât o diploma, Cumpănașu (despre care nu avem certitudinea că e același Cumpanas care a primit diploma) cere contracandidaților să i se adreseze pe viitor cu titlul corespunzător studiilor: DR.H.C.EMBA Alexandru Cumpănașu.

Singurul tip de doctor care poate fi acest Alexandru Cumpănașu în România este numai un Doctor Horroris Causa. Căci într-adevăr, Cumpănașu și-ar putea lua doctoratul în manipularea maselor de psihopați, capabili să se urce pe cadavrele unor copii pentru a deveni notorii și pentru a ocupa, astfel, funcții publice. Cumpănașu este, chiar și fără o diplomă care să ateste asta, Doctor Hororris Causa într-o țară în care psihopatia poate deveni, iată, doctrină politică. Pentru că psihopații nu mai trebuie să stea în halate albe, sub supraveghere strictă și tratament medicamentos, ci au rolul de a se implica politic și de a remedia ororile din România, restabilind astfel normalitatea. Revenim, de aceea, la întrebarea (poate singura inspirată) adresată de Cumpănașu celor care i-au fost alături la momentul lansării partidul său personal: “Sunteți și dumneavoastră psihopați alături de mine?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.