Klaus Iohannis: Ne îndreptăm către un Guvern PNL! Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!


Klaus Iohannis: Ne îndreptăm către un Guvern PNL! Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!

Președintele Klaus Iohannis a primit vineri la consultări toate partidele politice parlamentare, în vederea numirii unui nou premier și a formării unui nou Executiv, după ce Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis ieri, prin moțiune de cenzură în Parlament. 

În primă instanță, președintele a criticat aspru absența PSD de la consultări. Ulterior, Klaus Iohannis a precizat că nominalizarea pentru funcția de prim-ministru va fi anunțată la începutul săptămânii viitoare, luni sau marți, iar Guvernul va fi dat de PNL sau va fi construit în jurul PNL

Totodată, Klaus Iohannis a punctat motivele pentru care e nevoie urgentă de un nou Guvern și a clarificat că viitorul Executiv nu va tăia salariile și pensiile așa cum a intoxicat PSD în ultima perioadă. 

Redăm declarația președintelui:

"Ieri a trecut moțiunea de cenzură și a picat Guvernul Dăncilă, un Guvern eșuat și derutat. Și este foarte bine așa că a trecut moțiunea de cenzură. Astăzi am convocat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și ca să încep cu sfârșitul, PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat adică au chiulit. Acum este nevoie să se instaleze urgent un nou Guvern, pe care l-am numit un Guvern de tranziție pentru că indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri la termen va fi un Guvern care va fi în funcțiune o perioadă relativ scurtă. De ce spun că este nevoie să se instaleze un nou Guvern? Fiindcă orice zi în plus cu acest Guvern interimar PSD e o zi pierdută pentru România și pentru români. Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participanților. Eu prefer un Guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un Guvern politic.

Astăzi s-au prezentat partidele și PNL, care a venit primul la ora 11 la consultări, a spus clar și răspicat că e dispus să preia guvernarea chiar dacă e complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni care au venit, toate, au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja e destul de clar că ne îndreptăm către un Guvern PNL sau un Guvern în jurul PNL urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe

De ce este nevoie de un Guvern în afară de faptul că trebuie înlocuit rapid Guvernul interimar Dăncilă? Avem nevoie acum urgent de un Guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidențiale, este nevoie de un Guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un Guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Și în acest context este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. Este nevoie de un Guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie și aici vreau să fac o afirmație și știu foarte bine ce spun, cu toată claritatea. Nu vor exista tăieri de salarii și pensii și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD. 

Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți într-o formulă mai restrânsă pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă, vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. În contextul desemnării să fie foarte clar, nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna pesediști pentru guvernare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.