Erdogan începe RĂZBOIUL în Orientul Mijlociu: Turcia INVADEAZĂ nordul Siriei!


  • ACP
  • Oct 8, 2019 18:52
  • 6296
Erdogan începe RĂZBOIUL în Orientul Mijlociu: Turcia INVADEAZĂ nordul Siriei!

Armata turcă a demarat operațiunile de intrare în nordul Siriei, pe care intenționează să îl ocupe pentru a-l transformă într-o ”zonă sigură”, conform declarațiilor oficialilor de la Ankara, în vederea atingerii acestui scop fiind declanșată anihilarea organizațiilor militare ale kurzilor, care ar pune în pericol sud-estul Turciei. Potrivit acelorași declarații, oficialii turci susțin că în zona vizată se află și baze ale organizației teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Așa își motivează Erdogan invazia militară pe care o anunțase deja cu mai multă vreme în urmă, dar care părea a fi doar parte din discursul rupt de realitate al unui autocrat care își gonflează imaginea când e pe cale să-și piardă puterea.

Erdogan a acuzat Statele Unite că nu a reușit să curețe zona de unitățile kurde YDF (care ar colabora cu PKK), așa cum s-a căzut de acord în august, pentru a fi format un coridor pacificat prin care să se întoarcă în Siria 3,6 milioane de refugiați sirieni, astfel că el s-ar vedea obligat să ia măsuri în regiune, ocupând teritoriul din nordul Siriei – mai multe detalii AICI.

Acum – în condițiile în care economia Turciei dă semne clare de slabiciune după o perioadă tare complicată tocmai din pricina intervențiilor președintelui, care au dus, printre altele, inflația la cote alarmante, în timp ce partidul care susține guvernul și pe Erdogan este în descompunere și cu greu mai poate face majoritatea în parlament, în condițiile în care și Statele Unite și Uniunea Europeană intenționează să sancționeze drastic țara, dacă inițiază o campanie de ocupare a nordului Siriei – este clar că nu e deloc un moment potrivit pentru aventura militară deja începută – mai multe detalii AICI.

În condițiile acestea, campania turcilor nu va fi deloc ușoară. Pe lângă pierderile înregistrate de armată pe câmpul de lupta și economia va suferi teribil, printre altele și din cauza sancțiunilor internaționale deja anunțate.

Turcii au mai susținut o campanie costisitoare începută în martie 2018, în districtul sirian Afrin, care a produs un număr imens de refugiați, între 160.000 și 300.000 (în funcție de sursa care a raportat), dar și un număr însemnat de morți, pentru toate părțile implicate în conflict. Atunci turcii au folosit intensiv aviația și artileria grea, dar de data asta Statele Unite au eliminat Turcia din sistemul de coordonare a aviației în nordul-estul Siriei, ceea ce va complica foarte mult folosirea avioanelor turcești la distanță mai mare de graniță – mai multe detalii AICI.

Campania în care Erdogan vrea să își bage țara, indiferent de pierderi, arată un mod de gândire similar cu cel al lui Putin, care a ordonat ocuparea Crimeei și a unor părți considerabile din estul Ucrainei, ori a lui Xi Jinping, care a ocupat recifuri din Marea Chinei de Sud, pe care le-a transformat în insule chinezești, după o campanie de atacuri date împotriva navelor civile ale țărilor din jur, care tranzitau regiunea.

Doar că Turcia nu e nici Rusia, nici China...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.