Justiția din România se află într-o situație fără precedent. În prezent, toate marile parchete sunt conduse de procurori-şefi interimari.
DIICOT
Felix Bănilă, procurorul venit de la Bacău, a fost alegerea lui Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al DIICOT. El l-a avut drept contracandidat pe Daniel Horodniceanu, fostul șef al structurii antimafia, care a criticat public modificarea legilor justiției.
Cazul de la Caracal i-a pus capac carierei lui Bănilă la șefia DIICOT. Acesta și-a anunțat în data de 2 octombrie demisia, după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat acest lucru pentru modul în care a acționat această structura în ancheta crimelor de la Caracal. Interimatul va fi asigurat de procurorul Giorgiana Hosu
Parchetul General
Pe 19 aprilie Bogdan Licu a preluat interimar funcția de procuror general, după ce președintele Iohannis a semnat decretul prin care fostul procuror general, Augustin Lazăr, se pensiona. De atunci Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a prelungit delegarea.
DNA
Parchetul anticorupție este condus, din luna februarie, de Nistor Călin. El a fost delegat după ce Anca Jurma a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar. Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Ministrul Tudorel Toader a propus numirea Adinei Florea la șefia parchetului, însă Iohannis a refuzat numirea.
SIIJ
Şi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este fără şef plin din luna iunie, de când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat până acum de cinci ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea SIIJ, însă fără succes.