Dăncilă scheaună către Opoziție și Iohannis: "V-ați arătat micimea"


Dăncilă scheaună către Opoziție și Iohannis: "V-ați arătat micimea"

Viorica Dăncilă a susținut miercuri seară un discurs agresiv în care a lansat o serie de atacuri la adresa opoziției care nu a vrut ca votarea moțiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă și a reușit să obțină o victorie în acest sens, votul urmând să se organizeze joi pe 10 octombrie. "Noi le-am oferit ocazia de-a supune moțiunea la vot cât mai repede", a afirmat Dăncilă, ceea ce poate fi tradus prin următoarea propoziție: Noi cei de la PSD decidem când ne dați jos de la guvernare cu moțiunea voastră. De subliniat că Viorica "a uitat" să arunce un ochi în ograda la ea, căci Paul Stănescu, împreună cu alți doi senatori ai PSD, nu au votat deloc în momentul în care PSD a pierdut în plenul reunit al Parlamentului, la un scor strâns, calendarul stabilit pentru moțiunea de cenzură. PSD a avut 181 de voturi, în timp ce Opoziția a întrunit 194. 

”Nu mi-am dat seama și am votat prezent nu am votat pentru, din greșeală, pur si simplu am greșit, eu cu Radu, liderul de grup și cu domnul Arcaș”, a explicat Stănescu, ironic, pe holurile Parlamentului.

CITIȚI ȘI: CCR a publicat motivarea deciziei din septembrie: Iohannis, nevoit să o revoce pe Birchall

Totodată, premierul a profitat de decizia CCR de astăzi pentru a-l critica pe președintele Klaus Iohannis: "Așadar, CCR dă dreptate Guvernului, că președintele a încălcat flagrant Constituția. Îi cer președintelui să numească miniștri interimari imediat, nu de îndată pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer de asemenea, așa cum a decis CCR, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început", a spus Viorica. Decizia CCR precizează că preşedintele Klaus Iohannis avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, şi a vicepremierului Mihai Fifor, la propunerea premierului Viorica Dăncilă. Dar, desigur, Viorica nu a făcut nicio referire în legătură cu faptul că CCR a transmis Executivului că trebuie să meargă în Parlament pentru a obține un vot de încredere după ce ALDE a plecat de la guvernare și s-a schimbat configurația politică de la Palatul Victoria. 

Redăm discursul Vioricăi Dăncilă:

"Noi le-am oferit ocazia de-a supune moțiunea la vot cât mai repede pentru că această stare de incertitudine și instabilitate politică are efecte la nivelul întregii societăți. Însă am avut surpriza de a constata că opoziția realmente fuge de propria moțiune. Singurul lucru pe care cei din opoziție au reușit să-l demonstreze până acum este că nu au numărul suficient de voturi pentru moțiune. O demonstrează cele 194 de voturi exprimate astăzi în Parlament. Vreau să fie foarte clar că nu PSD trebuie să adune voturi, ci opoziția trebuie să-și asigure 233 de voturi împotriva acestui Guvern și adevărul e că nu există aceste voturi. Această tărăgănare a votului chiar de către semnatarii ei arată în același timp cât de tare-și doresc să vină la guvernare. Să înțelegem că pentru parlamentarii opoziției România nu se reconstruiește în weekend? Este prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru acest vot pe care atât de tare spun că și-l doresc? Nu erau cei din PNL aceia care voiau ca ziua de sâmbătă să fie lucrătoare? Este uluitoare ipocrizia parlamentarilor opoziției și de-a dreptul îngrijorătoare atitudinea cu care tratează acest act, o atitudine de oameni politici amatori care se joacă de-a moțiunea și de-a guvernarea. Să se uite acum în ochii votanților și să le spună că în weekend nu mișcă niciun deget pentru a decide soarta țării. După un asemenea gest, stimați membri ai opoziției, nimeni nu vă mai poate crede că vă doriți sau că sunteți în stare să guvernați această țară. V-ați arătat micimea, ipocrizia și comoditatea. Ați arătat că nu sunteți preocupați de acest popor și de stabilitatea țării, că sunteți neserioși și comozi. Dar pentru că în acest weekend s-ar fi împlinit trei zile de la citirea moțiunii ați ales să nu o mai citiți astăzi în Parlament. Este rușinos și este împotriva intereselor țării să mențineți această stare de instabilitate din care românii au de suferit. Oricând ați încerca să tărăgănați acest vot moțiunea nu va trece. Oricâte tertipuri, oricât v-ați chinui să creați condiții prielnice rămâneți aceeași adunătură de interese, oportunism și ipocrizie care nu știe, nu poate și nu vrea în mod real să guverneze această țară.

Și vorbind de ipocrizie dați-mi voie să citesc din motivarea CCR de astăzi în ceea ce privește blocajul practicat de președintele Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134 magistrații CCR spun că, citez: "Numirea de urgență a miniștrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuității funcționării ministerelor(...) trebuie asigurată funcționarea permanentă și în condiții de normalitate a a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziției politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Președintele statului a miniștrilor interimari, la propunerea primului-ministru”. De asemenea, la punctul 135, CCR consideră că și citez din nou: "Prin aceasta conduita, Presedintele a creat premisele blocarii activitatii a trei ministere, afectand, astfel, buna functionare a Guvernului si a intregii administratii publice", concluzioneaza CCR". Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligațiile cosntituționale îngrijorează, iar acest lucru reiese de asemenea din motivarea CCR care constată în legătură cu respingerea unui profesionist în funcția de ministru al Justiției, citez: "Termenii folosiți în declarația publică sunt străini rolului și importanței funcției de președinte al statului și aduc atingere onoarei și prestigiului unei categorii socio-profesionale care se bucură constituțional de protecție". În plus, și cred că e o premieră în România, magistrații CCR constată că actualul președinte se contrazice singur în declarații publice și citez: "Presedintele sustine ca nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul, in contextul modificarii compozitiei politice, dar, in acelasi timp, respinge punctual, prin aprecieri de ordin subiectiv, propunerile formulate pentru ocuparea functiei de ministru al justitiei, ministru al educatiei nationale si viceprim-ministru pentru implementrea parteneriatelor strategice ale Romaniei". Cu alte cuvinte, deși președintele spune că nu el numește miniștri în declarația dată, îi refuză prin aprecieri subiective și declarații politice de la tribuna Administrației Prezidențiale. Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală. Ce este asta dacă nu demagogie și încălcarea Constituției? Așadar, CCR dă dreptate Guvernului, că președintele a încălcat flagrant Constituția. Îi cer președintelui să numească miniștri interimari imediat, nu de îndată pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer de asemenea, așa cum a decis CCR, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început. Să ia o pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă e președintele în funcție și are atribuțiile Constituționale pe care e și obligat să le exercite"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.