Iranul și mizele ofensivei yemenite în Arabia Saudită: ayatollahyii criminali vor să genereze o confruntare militară de proporții


  • ACP
  • Sep 29, 2019 21:00
  • 3578
Iranul și mizele ofensivei yemenite în Arabia Saudită: ayatollahyii criminali vor să genereze o confruntare militară de proporții

Războiul asimetric al Iranului cu țările din jur produce situații dintre cele mai stranii. După operațiunea forțelor yemenite Houthi în Arabia Saudită, era de așteptat ca să existe un răspuns militar cel puțin simetric, timp în care prețurile petrolului și gazelor să explodeze, dar nici saudiții nu au răspuns militar și nu par să o facă în perioada următoare, nici prețurile nu au crescut.

CITEȘTE și Război în Orientul Mijlociu: forțele militare Houthi din Yemen au INVADAT sudul Arabiei Saudite!

Deși Arabia Saudită este pe locul trei în topul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare, după Statele Unite și China, care ocupă primele două locuri, și peste India, Franța și Rusia care se poziționează pe locurile următoare – mai multe detalii AICI –, concluzia ar fi că saudiții au o armată extraordinară, dar înfrângerea rușinoasă suferită în fața forțelor Houthi arată că lucrurile nu stau deloc așa. 

În momentul de față, singura declarație dată de saudiți ce poate fi legată de operațiunea militară de zilele trecute vine din partea prințului Mohammed bin Salman care a spus, duminică, la postul american CBS, că un război cu Iranul ar duce la prăbușirea economiei mondiale, așadar că identificarea unei soluții pașnice la situatia curentă din regiune este mult mai bună decât una militară – mai multe detalii AICI.

În schimb, Iranul nu recunoaște implicarea în nici un atac armat venit din Yemen asupra Arabiei Saudite, deși Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și multe alte țări au acuzat în mod repetat Teheranul pentru aceste agresiuni. De altfel, imediat după atacul din Arabia Saudită de zilele trecute, Seyyed Abbas Mousavi, ministrul de Externe iranian, a refirmat public susținerea pe care Teheranul o oferă rebelilor Houthi, pe care îi consideră a reprezenta puterea legală din Yemen – mai multe detalii AICI.

În paralel, unul dintre comandanții Gărzii Revoluționare a Iranului –  generalul Gholam Ali Rashid – a declarat, luni, într-o conferință de presă, că posibilitățile țarii sale de a lovi inamicii sunt mult mai mari decat s-a putut vedea până acum – detalii AICI.

Parada din presă făcută de iranieni după înfrângerea saudită lasă prea puține îndoieli legate de cine a comandat și pregătit atacul, dar țările care susțin Arabia Saudită nu par nici acum, după ani de atacuri din partea iranienilor, să fie dispuse să oprească Iranul printr-un război, fie acesta limitat.

Între timp, din Sanaa, capitala Yemenului, oficialii Houthi au anunțat că vor face un gest de bunăvoință, eliberand 350 de prizonieri, dar nu dintre cei capturați zilele trecute, ci dintre cei ținuți în captivitate încă din 2014, când capitala a căzut în mâinile rebelilor, iar printre cei eliberați se vor afla și câțiva saudiți, care vor fi transferați către familiile lor cu ajutorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii – mai multe detalii AICI.

În același timp a fost făcut un apel din partea Houthi ca și saudiții să elibereze o parte din prizonierii yemeniți.

Acum este liniște în zonă, cum a fost după fiecare atac al Iranului declanșat fie în mod direct, fie prin intermediul celor pe care îi susține.

Este însă sigur că Iranul va continua să încerce să atragă lumea într-o confruntare militară de mare anvergură, provocând în continuare țările din jur, iar asta nu pentru că ar putea câștiga cumva războiul împotriva statelor care îi susțin pe saudiți și vor pacea în regiune, ci numai și numai pentru că natura regimului ayatollahilor duce obligatoriu pe această cale tenebroasă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.