Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a precizat, într-o intervenție telefonică la un post de televiziune, că luni dimineață, la ora 10:30, Comisia JURI a Parlamentului European se va întruni a doua oară pentru a discuta cazul candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european.
Totodată, eurodeputatul PPE a atras atenția că au fost puse presiuni pe Comisia JURI pentru a discuta din nou cazul pesedistei Rovana Plumb, căci în mod normal "candidatul respins trebuia retras și se revenea cu o nouă propunere".
"Luni dimineață, la ora 10:30, Comisia JURI se întrunește din nou pentru a discuta cazul candidatului propus de România. (...) Au existat presiuni ca să se întrunească a doua oară Comisia JURI. În mod normal, candidatul respins trebuia retras și se revenea cu o nouă propunere”, a declarat liberalul.
Mai mult, liberalul Rareș Bogdan a spus că e de părere că preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”nu îşi va permite” să meargă în echipă cu Rovana Plumb şi că va cere Guvernului României ca aceasta să fie schimbată cu o altă propunere.
De asemenea, într-un interviu pentru publicația Evenimentul Zilei (citiți AICI interviul complet), Rareș Bogdan a fost chestionat cât de afectată este imaginea României de respingerea candidaturii pentru postul de comisar european a Rovanei Plumb. Astfel, liberalul a subliniat că PSD a adus în ultimii trei ani de zile un grav prejudiciu de imagine României începând cu celebra OUG13, fapt ce a afectat poziția țării noastre în raport cu partenerii externi.
"Crunt. Și e de fapt încă un episod din cei trei ani de zile de afectare extrem de serioasă a acestei imagini, pentru că ce s-a întâmplat de la Ordonanța 13 încoace a creat un cutremur. La Bruxelles și la Strasbourg, România era percepută ca o țară așezată, ca o insulă de stabilitate, într-o zonă unde Ungaria și Polonia derapau, din punct de vedere al Alianței Nord-Atlantice.
Turcia derapase și ea după lovitura de stat de acum aproape patru ani, Bulgaria are influențele marii puteri de peste mare, Rusia, sârbii au încă probleme de hegemonie. Și dintr-o dată, România, pe care occidentalii se bizuiau extrem de serios, pentru că știau că drumul este clar, derapează și ea.
Devine o țară nesigură, impredictibilă, unde statul de drept e pus sub semnul întrebării, unde instituțiile sunt sub asalt, unde un partid, un lider încearcă să acapareze instituție după instituție. Președintele care luptă, plus o societate civilă care pare trezită după ani și ani de zile și reacționează într-un mod spectaculos, arată însă că România profundă este vie și nu se lasă călcată în picioare. Și asta a contat peste granițe", a mai spus europarlamentarul PNL.