“Dumnezeul Achizițiilor” ajunge la DNA, după ce a fost acuzat de ANI pentru fals în declarații și folosirea de informații nedestinate publicității


“Dumnezeul Achizițiilor” ajunge la DNA, după ce a fost acuzat de ANI pentru fals în declarații și folosirea de informații nedestinate publicității

Mădălin Adrian Iscru, supranumit“Dumnezeul Achizițiilor de către jurnaliștii Recorder, este un individ din Tulcea cu dublă calitate: preot și om de afaceri, posesor al unei companii fără angajați, care încheia contracte cu statul pe bandă rulantă. Mădălin Adrian Iscru are legături strânse cu județul Teleorman, el fiind chiar consilierul lui Adrian Gâdea, fost președinte al autorității județene teleormănene și actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Potrivit unui anunț al Agenției Naționale de Integritate, fostul consilier din MDRAP constituie motivul unei sesizări la DNA sub acuzațiile de fals în declarații și folosirea unor informații nedestinate publicității.

Mădălin Iscru, preot în Tulcea, ar fi primit, în calitate de administrator de firmă zeci de contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării, unde a fost consilier personal al lui Adrian Gâdea. Clarificarea a fost făcută chiar de către Paul Stănescu, fostul ministru al Dezvoltării, cu mai multe luni în urmă.

„Cum a ajuns el consilier? Au venit cu propunerea cei din minister – că el n-a fost consilier la mine, el a fost consiler la Gâdea – au spus că pe proiectele pe care le avem noi, cu biserici şi cu mănăstiri , avem un specialist. Le-am spus că dacă vor să-l ia. Sigur că eu, ca ministru, semnam, dar habar n-aveam de consilieri. Erau şase secretari de stat şi până la urmă ei lucrau cu consilierii respectivi. Eu doar mi-am dat acordul”, a declarat Paul Stănescu.

Potrivit ANI, în perioada 2 august - 1 octombrie Mădălin Adrian Iscru a fost consilier personal la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice (MDRAP). În această perioadă, societatea comercială Siluan Proiect S.R.L., unde Iscru avea calitatea de asociat unic și funcția de administrator, a încheiat cu Primăria comunei Casimcea, județul Tulcea, două contracte de prestări servicii în valoare totală de 45.771,88 de lei. Cele două contracte au fost finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de MDRAP.

ANI remarcă faptul că în toată această perioadă, Iscru a avut acces la informații privind procesul de utilizare a fondurilor de către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală, acest lucru ridicând suspiciuni cu privire la modul în care preotul afacerist a folosit respectivele informații.

"Astfel, la patru zile după încetarea funcției de consilier, S.C. Hercinic S.R.L. încheie contracte prin PNDL cu mai multe unități administrativ-teritoriale. În perioada 05 octombrie – 28 decembrie 2018, S.C. Hercinic S.R.L. a încheiat 53 de contracte cu 9 unități administrativ-teritoriale, în valoare de aproximativ 13.479.950 lei, finanțate prin PNDL", a comunicat  ANI.

Agenția Națională de Integritate mai arată că sunt indicii și privind săvârșirea infracţiunii de fals în declarații, întrucât în declarațiile de interese depuse de către Iscru la numirea și la încetarea din funcția de consilier personal la MDRAP nu a menționat calitatea de asociat unic și funcția de administrator la S.C. Siluan Proiect SRL., societate care a încheiat contracte cu o unitate administrativ-teritorială prin PNDL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.