Nepăsarea ucide! Elevii trag un semnal de alarmă: "Senatorii rămân indiferenţi în privinţa Cazului Caracal! Serviciul public de transport judeţean, în continuare desfiinţat!"


Nepăsarea ucide! Elevii trag un semnal de alarmă: "Senatorii rămân indiferenţi în privinţa Cazului Caracal! Serviciul public de transport judeţean, în continuare desfiinţat!"

Asociația Elevilor din Constanța atrage atenția că senatorii rămân indiferenți în urma cazului ororii de la Caracal, căci în data de 17 septembrie Comisia de transporturi şi infrastructură a Senatului a luat o decizie prin care "transportul judeţean este eliminat din sfera serviciilor publice", iar astfel "reducerile pentru elevi şi alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile".

Astfel, membrii AEC semnalează "riscul ca elevii să practice cursele la ocazie, efectuate de persoane întâmplătoare, astfel punându-şi viaţa în joc".

Pe cale de consecință, Asociația Elevilor din Constanța somează senatorii "să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, arătând, astfel, că interesele cetăţenilor primează în faţa celor politice şi că pot arăta empatie faţă de miile de elevi aflaţi în situaţii de risc din cauza haosului în care se află transportul elevilor"

Redăm comunicatul Asociației Elevilor din Constanța:

"Senatorii rămân indiferenţi în privinţa Cazului Caracal! Serviciul public de transport judeţean, în continuare desfiinţat!

Astăzi, 17 septembrie a.c., Comisia de transporturi şi infrastructură a Senatului a votat raportul de adoptare al Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, prin care transportul judeţean este eliminat din sfera serviciilor publice, astfel, reducerile pentru elevi şi alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile.

În data de 28 iunie a intrat în vigoare OUG nr. 51/2019, ce are ca obiect eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice. Dispariţia caracterului de serviciu public al transportului judeţean duce la dispariţia obligaţiilor de serviciu public care înainte puteau fi impuse de către consiliile judeţene în sarcina transportatorilor. Printre aceste obligaţii se regăseau reducerile pentru elevi la transportul judeţean, drept prevăzut la art. 84, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, dar şi posibilitatea obligării operatorilor de transport de a practica anumite trasee nerentabile, în schimbul unor compensaţii.

Astăzi, în cadrul Comisiei de transporturi a Senatului, unde a fost prezent Andrei-Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Senatorii au dat dovadă de lipsă de respect faţă de elevi şi faţă de respectarea drepturilor lor, vorbind într-un mod batjocoritor şi ignorând argumentele aduse de către reprezentanţii lor. Mai mult, aceştia au permis ca reprezentanţii Guvernului să îi manipuleze, prezentând informaţii eronate şi ducând discuţia în derizoriu. Considerăm tragic felul în care instituţia care trebuie să adopte decizii, luând în considerare vocea cetăţenilor, alege să îşi ghideze acţiunile după interesele politice.

Transportul elevilor este, de peste 6 ani, într-o stare de haos total, din cauza repetatelor măsuri proaste luate de guvernările ce au ocupat Palatul Victoriei. În ceea ce priveşte reducerile pentru elevi, ele reprezintă obligaţii de serviciu public pe care consiliile judeţene le puteau imputa operatorilor de transport în cadrul unor contracte de servicii publice. Deşi obligaţia încheierii acestor contracte exista încă din 2001, odată cu intrarea în vigoare a OG nr. 86/2001, autorităţile judeţene au refuzat să respecte legea, elevii fiind privaţi de dreptul acestora. Totuşi, situaţia părea să se îmbunătăţească odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 328/2018, care clarifica cadrul legislativ de acordare a reducerilor pentru categoriile protejate. Această soluţie a fost anulată de OUG nr. 51/2019.

În ceea ce priveşte decontarea transportului elevilor, din 2011 şi până la momentul actual, legea a fost respectată doar 3 ani, din 2013 fiind impuse plafoane pentru decontarea abonamentelor elevilor, prin OG nr. 29/2013. Mai apoi, în 2016, deşi Guvernul de la acel moment a apreciat că a identificat o soluţie, ce s-a întâmplat de fapt a înrăutăţit situaţia. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 69/2016 au fost impuse tarife maximale operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor, fără însă a fi acordate şi compensaţii pentru pierderile suferite de transportatori. Această măsură a dus la starea de fapt în care şcolile nu puteau deconta abonamentele elevilor pentru că tarifele practicate de transportatori erau mai mari decât cele prevăzute de lege (HG nr. 863/2016).

Pe cale de consecinţă, transportul elevilor a fost una din problemele ignorate ani la rând de către factorii decizionali, atât de membrii Guvernului, cât şi de cei ai Parlamentului. Considerăm ignoranţa dovedită de către factorii decizionali ca fiind un atac la adresa elevilor, o răzbunare pentru o faptă pe care încă nu am reuşit să o identificăm, pentru că, urmând aparenţele, tendinţa este ca, pe an ce trece, aceştia să lase elevii în probleme din ce în ce mai mari.

Dezinteresul arătat faţă de miile de elevi care merg în fiecare zi pe jos kilometrii pentru a ajunge la unităţile de învăţământ, faţă de elevii care abandonează şcoala, laolaltă cu şansa la o viaţă împlinită, pentru că nu au bani pentru a-şi achiziţiona abonamentele de transport, dar şi faţă de riscul ca elevii să practice cursele la ocazie, efectuate de persoane întâmplătoare, astfel punându-şi viaţa în joc, ne face să credem că cei din conducerea ţării nu au în plan să rezolve această problemă, ci doar să se acopere din punct de vedere mediatic, încercând să ia măsuri care, după ei, par că rezolvă problema, dar care, în fapt, o înrăutăţesc.

Somăm toţi senatorii să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, arătând, astfel, că interesele cetăţenilor primează în faţa celor politice şi că pot arăta empatie faţă de miile de elevi aflaţi în situaţii de risc din cauza haosului în care se află transportul elevilor. De-asemenea, cerem respect din partea clasei politice şi depunerea de urgenţă a moţiunii de cenzură împotriva acestui Guvern incompetent.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru - www.asociatiaelevilor.ro", transmit elevii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.