Românii, datori vânduți din cauza PSD. România are de plătit o dobândă imensă în urma împrumuturilor: comparație cu Polonia și Ungaria


Românii, datori vânduți din cauza PSD. România are de plătit o dobândă imensă în urma împrumuturilor: comparație cu Polonia și Ungaria

Deputatul USR Claudiu Năsui compară România cu Polonia și Ungaria din perspectiva dobânzilor pe care cele trei state trebuie să le plătească în urma împrumuturilor pe care le-au făcut. 

CITIȚI ȘI: BNR comunică datele dezastrului economic. Cu cât a crescut datoria externă a României din pricina guvernării PSD

"Cum au evoluat dobânzile României? Dacă în 2016 aveam aproximativ aceleași dobânzi precum Ungaria sau Polonia, ~3%. Acum, după aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, lor le-au scăzut costurile îndatorării și au ajuns la 2,5%. Nouă ne-au crescut la 4,46%!", atrage atenția deputatul.

Redăm comunicatul economistului Claudiu Năsui:

"Din ce bani tot crește PSD cheltuielile statului?

Începe iar campania electorală și revin poveștile vechi despre cum PSD a crescut salariile bugetarilor sau pensiile. De fapt, au dat cu o mână și au luat cu două.

Una dintre cele mai vechi manipulări ale politicienilor este să cumpere oamenii cu proprii lor bani.

Explozia cheltuielilor statului a fost plătită în două feluri. De către contribuabili prin toate creșterile de taxe din ultimii ani (supra-impozitarea muncii part time, supra acciza la carburanți, contribuția asiguratorie pe muncă, taxele noi în energie, taxa nouă din telecom, etc.). Dar și prin datorie. Multă datorie.

Dacă despre creșterea împrumuturilor statului am mai vorbit, azi să ne uităm și la cât plătim pentru ele. Să ne uităm la dobânzi. Dobânda este un indicator care nu minte și nu poate fi manipulat ușor. De ce? Pentru că este exact prețul pentru care un creditor este dispus să împrumute statul. Simplu.

Cum au evoluat dobânzile României? Dacă în 2016 aveam aproximativ aceleași dobânzi precum Ungaria sau Polonia, ~3%. Acum, după aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, lor le-au scăzut costurile îndatorării și au ajuns la 2,5%. Nouă ne-au crescut la 4,46%!

De ce? Pentru că pe măsură ce crești cheltuielile pe datorie, finanțatorii încep să vadă că te clatini. Și atunci nu se mai înghesuie să te crediteze. Iar cei care rămân dispuși să o facă sunt cei care îți cer din ce în ce mai mult, ca să își compenseze riscul pe care și-l asumă. Acesta e motivul pentru care Germania, foarte stabilă, este împrumutată cu dobânzi mai mici decât Camerun.

Va fi mult de reparat după guvernarea PSD-ALDE, dar trebuie să o facem. Primul pas trebuie să fie stabilizarea cheltuielior statului. Al doilea este curajul și viziunea de a face reforme reale în România", spune economistul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.