Pressone scrie despre efectele catastrofale pe care le-a generat Ordonanța de urgență 60 semnată de fostul premier Mihai Tudose, în vara lui 2017, și contrasemnată de ministrul Muncii și Justiției Sociale de atunci, Olguța Vasilescu, printre alții.
OUG 60 a ras practic un întreg sector în care mai activau, la începutul acestui an, doar 4 societăți din 740 câte erau în anul emiterii dezastruosului act normativ al guvernului incompetent Tudose. Este vorba de mici companii – Unități protejate - care angajau persoane cu dizabilități.Dacă 2000 de astfel de cetățeni aveau în acel an un loc de muncă, azi doar 64 mai lucrează în firmele rămase pe piață.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Pressone.ro: „Ordonanța 60 din august, 2017, modifică o lege organică, 448/2006, încălcând astfel Constituția.
Legislația de până atunci obliga companiile cu mai mult de 50 de angajați să aibă și un procent de 4% angajați persoane cu dizabilități. În cazul în care nu aveau această cotă de angajați, companiile respective erau nevoite să plătească o taxă statului sau puteau opta să cumpere servicii sau bunuri de la Unitățile Protejate autorizate, în aceeași sumă pe care ar fi datorat-o, altfel, bugetului de stat.
Aceasta a fost prima facilitate anulată prin OUG 60. Guvernul a anulat posibilitatea companiilor de a cumpăra produse sau servicii de la Unități Protejate, în loc să plătească taxa statului.
Prin anularea acestei prevederi, Unitățile Protejate, unele dintre ele având angajați persoane cu dizabilități grave, au fost expuse pur și simplu competiției cu oricare alte firme de pe piața liberă.
Durase 11 ani - din 2006 în 2017 - ca acest sector să se dezvolte. În 2017, aplicarea OUG s-a realizat, arată raportul, în 22 de zile.
Documentul primise, înainte de aprobarea în Guvern, aviz negativ din partea Consiliul Economic și Social.”
Mai multe detalii AICI