Guvernarea PSD aruncă România în haos: Mii de angajați de la Mediu și Energie nu și-au primit salariile. Educația și Internele ar putea să le împărtășească soarta


Guvernarea PSD aruncă România în haos: Mii de angajați de la Mediu și Energie nu și-au primit salariile. Educația și Internele ar putea să le împărtășească soarta

Presa scria ieri că aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului şi agenţiile care ţin de această instituţie, precum şi aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu şi-au primit salariile pe luna august. Motivul? Ministerele nu mai au miniştri care să îndeplinească atribuţiile de ordonator principal de credite. La începtul lunii septembrie, ministrii Mediului şi ai Energiei, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, au demisionat din funcţii după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coaliție de guvernare.

Situaţia, de-a dreptul gravă, efectiv nu a fost anticipată de premierul Dăncilă şi echipa sa! Şi  nici nu poate fi rezolvată până la votul parlamentului pentru  schimbare compoziţiei politice a guvernului. Așadar, angajații vor rămâne fără salarii până la numirea noilor miniștri.

Grav este că decidenții politici în frunte cu premierul Dăncilă par să nu realizeze gravitatea situației. Dăncilă declara că dacă parlamentul nu aprobă noua compoziţie politică a guvernului, acesta rămâne în funcţie în vechea formulă. Dar lucrul acesta este imposibil de vreme ce ALDE s-a retras de la guvernare, iar fără miniștri ALDE rămân mii de angajați fără salarii pe o perioadă nedeterminată. Ideea că poate aduce atribuţiile miniştrilor la Secretariatul General al Guvernului, prin OUG,   este o altă aberație, ce încalcă flagrant Constituţia. Dacă ar fi posibil aşa ceva, ar rămâne guvernul doar cu premier şi Secretar General.

O situaţie cel puțin la fel de delicată apare prin încetarea mandatelor miniştrilor interimari la Interne (pe 12 septembrie) şi la Educaţie (pe 20 septembrie). Preşedintele Iohannis a anunţat că nu numeşte alţi miniştri interimari până la votul din parlament, pentru noua compoziţie politică a guvernului. Dacă aşa stau lucrurile, angajații de la Interne şi Educaţie riscă să rămână și ei fără salarii.

Incompetența guvernului Dăncilă rezultă din faptul că nu a anticipat situaţia în care mii de bugetari rămân fără salarii. Lucrul acesta ar trebui să ne ridice semne de întrebare privind capacitatea actualului cabinet de a mai guverna țara.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.