Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului. Alegerile s-au desfășurat în două tururi. În primul tur au fost 67 de voturi pentru Meleșcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru propunerea ALDE Ion Popa, 4 abțineri și un vot nul. În turul al doilea, Meleșcanu a fost votat de 73 de senatori, în timp ce Gorghiu de 59.
CITIȚI ȘI AICI: Ce spunea Pacepa despre securistul de la Externe care în decembrie 1989 dezinforma Occidentul cu privire la situația sângeroasă de la Timișoara
Pe tema votului din Senat a comentat și jurnalistul Claudiu Pândaru care a subliniat că al doilea om în Stat este acel ministru de Externe care a organizat dezastruos votul în Diaspora.
Totodată, Claudiu Pândaru a atras atenția că, așa cum s-a văzut astăzi în Senat, PSD se chinuie în aceste momente în Parlamentul României, căci nu mai are susținere parlamentară majoritară și trebuie să tragă de fiecare vot.
"Domnul Meleșcanu este începând de astăzi al doilea om în statul român. Sper că realizați dimensiunea acestei funcții și a importanței teoretice a acestei funcții. Domnul Meleșcanu care a fost Ministru de Externe cât timp au avut loc două alegeri cu mari probleme în Diaspora ce trebuiau organizate în primul rând de MAE este acum al doilea om în stat.
Însă felul în care PSD a câștigat chiar și aceste alegeri mici din Senatul României arată că se chinuie foarte tare pentru a excela acolo unde în ultimii ani a clamat întotdeauna că are susținere în Parlamentul României. Țineți minte că justificau fiecare decizie pe care o luau în baza ideii că Parlamentul este cel care decide. Primeai condamnări scrise sau verbale din partea unor oficiali europeni, ale unor instituții europene, iar PSD venea și spunea în frunte cu Liviu Dragnea că Parlamentul e cel care decide, care hotărăște. În momentul de față PSD se chinuie foarte tare în Parlamentul României, trage de fiecare vot. Asta s-a întâmplat și azi în Senat. Majoritatea obținută de PSD în Senat în turul II e mult mai confortabilă decât la Camera Deputaților. Dacă aducem însă în același loc și Camera Deputaților și Senatul și ne imaginăm că ar fi o moțiune de cenzură supusă dezbaterii, lucrurile ar fi mult mai delicate și dificile pentru PSD.
Ăsta e și motivul pentru care Opoziția nu depune o moțiune de cenzură, nu-și dorește să ajungă la guvernare atât de tare pe cât o spune, ăsta e și motivul pentru care doamna Dăncilă nu se grăbește să ajungă în Parlament pentru un vot pe formula politică schimbată a Guvernului. În momentul ăsta PSD nu mai are susținere parlamentară majoritară. PSD-ului acum îi e foarte greu să treacă orice lege în Parlamentul României. Chiar dacă acum în Senat a obținut 73 de voturi domnul Meleșcanu, imaginați-vă cum arată o lege inițiată de PSD, susținută cu ardoare de PSD și cât trebuie să negocieze PSD pentru fiecare inițiativă legislativă în Parlament. Trebuie să negocieze cu fiecare formațiune în parte care poate asigura trecerea acelei inițiative legislative", a precizat jurnalistul la Digi24.