USR a obținut o victorie importantă în Parlament în cursul zilei de miercuri. Concret, a fost adoptată o lege care contribuie la transparentizarea cheltuielilor decontate de CNSAS în raport cu fiecare asigurat.
Astfel, "orice asigurat ar putea accesa lista cu procedurile, medicamentele și alte materiale decontate în numele lui, pentru a o compara cu cele de care a beneficiat efectiv. Astfel se pot reduce masiv deconturile fictive care căpușează banii lor de asigurări, de se ajunge în fiecare lună să nu mai fie bani", explică economistul Ovidiu Neacșu.
"Asigurații vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor și pot reclama posibile fraude făcute", menționează și deputatul USR Tudor Pop.
Redăm mesajul deputatului Tudor Pop:
"Victorie în Parlament!
Astăzi am făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect și mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraților de a verifica ce anume și cât se decontează de către CNAS în numele lor.
Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna și Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurari de sanatate, oferind asiguraților acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor. Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate - ceea ce în alte democrații e o banalitate. Astfel, asigurații vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor și pot reclama posibile fraude făcute în numele lor.
Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora.
Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru.
Rămân însă disponibile celelalate două opțiuni de verificare: la cerere și prin consultarea Dosarului Electronic de Sănătate. Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în așa fel încât toți asigurații din Sănătate să aibă acces necondiționat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor.
Mulțumesc celor care ne-au susținut în acest demers: Observatorul Român de Sănătate, colegul meu Radu Mihaiu și celor două doamne minunate de la Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu care au semnalat public această oportunitate în primăvara lui 2017", a spus parlamentarul.