TERORISMUL mediatic al Antenei 3: MINCIUNA că soldați americani de la Deveselu ar fi implicați în cazul Caracal. Putinism de cea mai joasă speță


TERORISMUL mediatic al Antenei 3: MINCIUNA că soldați americani de la Deveselu ar fi implicați în cazul Caracal. Putinism de cea mai joasă speță

Oficina manipulatorie Antena 3 își continuă, în forță, mizerabilul terorism mediatic: invitat, duminică dimineață, la circul bizar News Magazine, găzduit de ”deontoloaga” Mihaela Bîrzilă, fostul pușcăriaș și fierar-betonist Ion Spânu – prezentat drept ”investigator” – a găsit de cuviință să susțină, în gura mare și în repetate rânduri, în lipsa oricăror indicii și probe, că așa-zisa ”rețea” care s-ar afla în spatele lui Gheorghe Dincă ar fi protejată de autorități pentru ca ancheta să nu ajungă la… baza americană de la Deveselu.

În prezent, Ion Spânu este editorialist la Cotidianul lui Cornel Nistorescu.

Precizăm că, în pofida conspirațiilor și manipulărilor direct interesate ale Antenei 3, nu numai că anchetatorii NU au găsit nici cel mai infim indiciu, darămite probe, că ”rețeaua” invocată obsesiv de goarnele fostului turnător securistoid Dan ”Felix” Voiculescu ar exista în realitate, dar ancheta NU are nici cea mai mică informație, oricare, privitoare la o legătură a soldaților de la Deveselu cu ororile de la Caracal. Asta însă nu-i oprește pe piticii de grădină ai lui Voiculescu, fost pușcăriaș de drept comun, să lanseze fake news-uri abjecte la adresa celui mai important partener strategic al României.

În schimb, acest scenariu mizerabil pe care Antena 3 nu se mai satură să-l reverse reprezintă o marotă predilectă a propagandei rusești, întrucât baza americană de la Deveselu îi stă în gât lui Putin. Este motivul pentru care Sputnik rostogolește minciuna anti-americană a implicării soldaților care ne apără de Rusia în… prostituție și trafic de persoane, deși, repetăm, NU există nici cel mai mic indiciu, darămite probe, că așa ceva s-ar fi petrecut în realitate, și nu în manualul de dezinformare al Sputnik și al Antena 3.

De notat că Ion Spânu a susținut în repetate rânduri că autoritățile ar proteja așa-zisa ”rețea” pentru ca ancheta să nu ajungă la baza americană de la Deveselu, iar ”deontoloaga” Mihaela Bîrzilă nu a găsit de cuviință să-l oprească și să-i solicite să prezinte dovezi în sprijinul balivernelor pe care s-a pretat să le emită, dându-și aere de investigator al nației – repetăm: pușcăriaș în două rânduri, prima sa profesie fiind cea de fierar-betonist.

Spânu l-a citat (de parcă ar fi citat din Kant) pe fostul  ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, care halucinase, tot la Antena 3, că Alexandra și Luiza ar fi fost duse ca ”dame de companie” la baza americană de la Deveselu. Totul fără nici cea mai măruntă probă.

Pentru ca delirul să fie absolut, la emisiunea de duminică a fost invitat și fostul PRM-ist Marius Marinescu – da, cel care îi căra valiza extremistului Vadim Tudor; cel care i-a aruncat un pahar cu apă în față interlocutoarei sale, în 2008, în timpul unei emisiuni în direct. Marinescu a solicitat, țineți-vă bine, intervenția Armatei Române împotriva clanurilor mafiote, de parcă am fi în Mexic.

Revenind la Ion Spânu, iată ce dezvăluiri publica despre el Hotnews, în 2007:

Desi vrea sa para un mare jurnalist - fiind ajutat, ce-i drept, si de naivitatea lui Sorin Rosca Stanescu, care ii tot da apa la moara permitandu-i sa publice tot soiul de baliverne - Ion Spanu a devenit cunoscut in lumea presei locale, dar nu pentru vreun mare merit gazetaresc sau literar, ci pentru ca de oriunde ar fi lucrat a iesit pe usa din dos, eventual cu tot cu bunurile mobile ale ziarelor ori televiziunilor cu pricina.

Ca fierar-betonist, meseria sa din vremea lui Ceausescu, a furat si a facut puscarie. A facut puscarie si a doua oara, tot in anii de dinainte de revolutie si tot pentru furt, nicidecum pentru ca „ar fi fost victima unei inscenari de viol“ asa cum povesteste cui are timp sa-l asculte.

Fostul puradel din Fata Luncii bagase mana in depozitul unitatii militare unde era plutonier. Asa ca, inainte de a deveni ziarist, Spanu a fost un destoinic recidivist. Cum a reusit sa intre in presa nu este foarte greu de ghicit.

Dupa revolutie, crearea unui mare numar de publicatii, izvorata din nevoia acuta de informatie a romanilor tinuti atata timp in intuneric, a atras dupa sine angajarea pe post de jurnalisti a tot felul de ageamii.

Muntele de tupeu si prietenia cu cativa oameni mai cititi l-au ajutat pe fostul puscarias sa intre in randurile ziaristilor, cu atat mai mult cu cat la injurat si santajat devenise expert. Probabil, in anii de detentie! Mitomania pe care Spanu a propasit-o in presa ar putea avea originea intr-o alta ocupatie a lui de dinainte de ’89.

Daca este sa ne luam dupa afirmatiile facute de Adrian Voinea in „Gazeta de Sud“, protejatul lui Rosca Stanescu a fost unul din informatorii Securitatii. Spanu n-a raspuns niciodata acestei acuzatii si nici nu si-a cerut dosarul de la CNSAS. O s-o facem noi, in curand.

Impreuna cu un alt ziarist craiovean, si el infractor de drept comun, i-a creat un prejudiciu financiar chiar si lui Petre Mihai Bacanu, care l-a iertat, dar, cu siguranta, nu a uitat cum a fost smecherit, prin anii 2000, de Ion Spanu. Au urmat cateva alte cotidiane locale, unde s-a evidentiat prin faptul ca a mancat - el stie cum - sute de milioane de lei.

Momentul de apogeu al carierei sale de escroc s-a petrecut insa la Editie Speciala, unde Spanu, potrivit patronului ziarului, a fugit cu banii stransi in urma unei campanii de ajutorarea a unei fetite nevazatoare. Si, ca si cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, Ion Spanu a lasat gol pusca si fostul sediu OTV de la Craiova, de langa benzinaria Consul.

Cum a reusit sa faca acest lucru? Simplu: dupa ce a fost finantat de omul de afaceri craiovean Tudor Matusa pentru a pune pe roate „visul vietii sale“ - si anume un post de televiziune regional, clona a OTV-ului Bucuresti - Spanu a lasat totul balta, dar numai dupa ce a amanetat toata aparatura, in valoare de aproape un miliard de lei.

Operatiunea a fost regizata de ziarist impreuna cu fosta sa secretara, Madalina Rosu, cea ale carei semnaturi apar pe toate chitantele de la amanetul Klaos din Craiovita Noua si Patria. Desi a fost inselat in mod grosolan, Matusa nu numai ca n-a depus nicio plangere penala impotriva lui Spanu, dar a si refuzat sa comenteze acest „incident“.

Semn ca patentatul santajist l-o avea cu ceva la mana pe marcantul membru al PRM... Asa cum l-a avut in mana, luni de zile, pe afaceristul Mihai Anghel, controversatul patron al Cerealcom. Pentru a-i nu-i face public un dosar penal greu, Anghel a cotizat cate o suta de milioane de lei in buzunarul lui Ion Spanu.

In fiecare saptamana! Acum, in ciuda „popularitatii“ castigate in urma publicarii, in Ziua, a articolului „Liicheanu“, Ion Spanu risca un proces cu adevaratul OTV, cel de la Bucuresti.

Dat afara, de multe luni, de la DDTV (deoarece le cerea invitatilor din emisiunea sa intre 1.000 si 10.000 de euro pentru spatiul de emisie, contrar politicii financiare a postului respectiv), Spanu baga in sperieti oamenii de afaceri din Craiova, carora, dupa ce le baga sub nas o legitimatie falsa de la OTV, ii ameninta ca, daca nu-i dau bani, o sa dea in vileag, intr-o serie de anchete jurnalistice, diverse fapte ale acestora, reale sau imaginare. Aventura „maestrului“ a ajuns la urechile lui Dan Diaconescu. Care, de aceasta data, pare decis sa nu-l mai ierte, asa cum a facut-o anii trecuti, cand acelasi Spanu a folosit sigla OTV fara a avea vreun contract in acest sens, ori fara sa ceara macar acordul sefului de la Oglinda Television.

Scandalul declansat de publicarea articolului lui Ion Spanu, un ilustru necunoscut in elita intelectualilor romani (articol in care il acuza pe Gabriel Liiceanu de plagiat), este departe de a se stinge.

Si asta datorita faptului ca Spanu insusi a copiat cuvant cu cuvant articolul in cauza din materialul pe care un profesor craiovean i-l inmanase personal, pentru a-l preda redactiei „Ziua“.

La randul sau, profesorul respectiv, Constantin Barbu, recunoaste ca „a vrut sa se razbune pe Liiceanu, deoarece, cu multi ani in urma, omul de cultura ii reprosase lui Barbu ca folosise multe dintre operele lui Cioran, pe care le copiase cuvant cu cuvant“.

Cu alte cuvinte, cel care-l acuza pe Gabriel Liiceanu, prin vocea lui Spanu, de plagiat, este, la randul sau, un plagiator al lui Emil Cioran. In urma cu ceva timp, de otrava caracterului marunt al lui Spanu, n-a scapat nici Radu Sorescu, scriitor si nepot al lui Marin Sorescu.

Dupa ce au fost prieteni multa vreme, Spanu si-a adus aminte de trecutul fostului sau amic, si a lansat o asa-zisa ancheta, „dezvaluind“ cum Sorescu a participat, „cand era la liceu, la un viol in grup, apoi a ras-o in cap pe colega violata“.

Radu Berceanu a fost si el atins de pana „inspirata“ a „filozofului“ din Fata Luncii, Spanu declarand ca fostul ministru al transporturilor „e analfabet“.

Greu de crezut: dintre Spanu si Berceanu, fostul ministru e singurul care a absolvit o institutie de invatamant superior! In toamna anului trecut, Ion Spanu era chemat la IPJ Dolj, nu ca sa faca vreun reportaj, ci ca sa dea cu subsemnatul. Asta in urma denuntului facut de o reputata doctorita, care il acuza de santaj.

Impreuna cu acelasi „boem“ Constantin Barbu, a pus la cale un intreg plan de santajare a femeii, plan care era cat pe aici sa aiba si victime colaterale. Cei doi au facut rost de numarul de telefon al victimei iar Barbu i-a spus acesteia ca „poseda“ un material compromitator despre ea.

Evident ca profesorul nu si-a dat numele, ci s-a recomandat a fi un alt ziarist craiovean. Urmatoarea miscare a fost aceea ca Spanu a dat buzna peste medic, cu o legitimatie falsa pe care scria OTV, si i-a promis acesteia ca nu va face nicio ancheta jurnalistica despre ea, daca ii da, pe loc, o anumita suma de bani (cu multe, multe zerouri).

Femeia a anuntat politia, dar si postul bucurestean de televiziune Oglinda Television, unde a reclamat fapta lui Ion Spanu. De aici i s-a comunicat ca Spanu nu mai lucra la OTV de luni bune, el avand, mai demult si pentru foarte scurt timp, o emisiune doar la DDTV. Conducerea OTV a dat apoi un anunt public in care craiovenii erau atentionati sa nu se lase pacaliti de Ion Spanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.