Dictatura pumnului în gură: Turcia, țara cu cei mai mulți jurnaliști ÎNTEMNIȚAȚI. În Rusia sunt preferate asasinatele


  • ACP
  • Aug 29, 2019 17:13
  • 2417
Dictatura pumnului în gură: Turcia, țara cu cei mai mulți jurnaliști ÎNTEMNIȚAȚI. În Rusia sunt preferate asasinatele

Încă de la începutul perioadei în care Erdogan și partidul sau au început să stăpânească peste Turcia, societatea civilă de acolo a început să suporte atacuri sistematice din partea adminstrației cu reflexe totalitare.

Cu mult înainte de lovitura de stat din 2016 au început să fie arestați jurnaliștii care făceau investigații legate de corupția funcționarilor statului, cazul lui Mehmet Baransu fiind o ilustrare perfectă a felului în care funcționa administrația condusă de Erdogan: jurnalistul în cauză a fost arestat și tinut mai mulți ani în închisoare, pentru un articol scris în 2010, articol în care a folosit informații militare clasificate, deși respectase legea și anunțase autoritățile despre informațiile pe care le primise.

Din anul 2014 a început o campanie mai severă de cenzură și de intimidare a jurnaliștilor care scriau despre problemele penale ale autorităților conduse de Erdogan, ajungându-se până la încercarea de a se bloca platformele Twitter și YouTube în Turcia. Pe 14 decembrie 2014 au fost percheziționate sediile a doua mari entități de presă, Zaman și STV, iar conducătorii acestora au fost arestați. Ceea ce s-a numit ”lovitura de stat” din 2016 a fost prilejul perfect pentru instituirea unui regim absolut represiv la adresa presei libere din Turcia – au fost închise o mulțime de publicații, mai exact 193, și sute de jurnaliști au fost aruncați în închisoare – mai multe detalii AICI.  

De patru ani la rând, Turcia este țara cu cei mai mulți jurnaliști ținuți în închisoare, mai mulți decât în China ori Rusia, și cu cele mai multe publicații închise – detalii AICI. Asta și pentru că în Rusia se preferă asasinarea jurnaliștilor – peste 150 au fost uciși în Rusia și în ”republicile” promovate și susținute de Kremlin, de-a lungul epocii Putin.

 Așadar, Turcia e un mediu fantastic de periculos pentru jurnaliști, cei mai mulți dintre ei autocenzurându-se pentru a putea fi siguri că nu vor fi arestați.

În condițiile descrise, președintele Erdogan a vorbit săptămâna aceasta, la Ankara, la o decernare de premii pentru jurnaliști, despre importanța libertății presei și despre binele societății ce decurge din aceasta.

”Ne dorim o presă turcă mai liberă și mai pluralistă, unde toate ideile să fie reprezentate” a declarat autocratul,  de la tribuna festivității. Cum era de așteptat, a vorbit și despre presa străină, rea, care nu vrea să publice știrile despre lucrurile pozitive care se petrec în Turcia. ”Știrile false nu amenință numai oamenii, dar sunt o amenințare și la adresa democrației”, a mai zis Erdogan – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.