Klaus Iohannis, lovitură năucitoare pentru guvernarea infracțională PSD: Nu accept nicio propunere de remaniere! Actualul Guvern nu poate rămâne în funcțiune!


Klaus Iohannis, lovitură năucitoare pentru guvernarea infracțională PSD: Nu accept nicio propunere de remaniere! Actualul Guvern nu poate rămâne în funcțiune!

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în contextul degringoladei politice de la nivelul Executivului. Acesta a anunțat că nu va gira o guvernare haotică, incompetentă și coruptă precum cea a PSD

Klaus Iohannis a transmis că respinge toate propunerile de remanieri guvernamentale. Mai mult, președintele României le-a adus la cunoștință celor de la PSD că nu mai au altă opțiune decât cea de a pleca acasă: "Prin votul din 26 mai românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar pe care ei se fac că nu-l înțeleg. Într-o Românie normală un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă".

De asemenea, Iohannis a făcut apel la responsabilitatea parlamentarilor de a nu aproba noua configurație a Guvernului Dăncilă și, totodată, responsabilitatea de a gira soluția unei guvernări tranzitorii: "Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție care să înlocuiască actualul Guvern".

Redăm declarația președintelui Klaus Iohannis:

Degringolada de la nivelul guvenării care s-a accentuat în aceste zile confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să îi trateze pe români. Propriile lor interese sunt mai presus, din nou, de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni. Nu ar trebui să fie însă nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică și coruptă. Prin votul din 26 mai românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar pe care ei se fac că nu-l înțeleg. Într-o Românie normală un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă. În continuare sunt convins că un Guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară votată în decembrie 2016. România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira prin deciziile mele susținerea acestui Guvern. PSD și ALDE deopotrivă sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări. Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâni și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor și a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiției și adoptarea de măsuri economice greșite nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat. 

Având în vedere toate acestea iată care sunt deciziile pe care le-am luat:

În primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui Guvern. Nu doar pentru că acest Guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat pe 26 mai, atunci când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu. Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii-cheie pentru România precum educația, zona în care nu avem nevoie de niște soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi precum România Educată care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă. Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice.

De asemenea, există decizii asumate în numele statului român în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cele vehiculate de PSD. România are un drum european, un drum prin care-și consolidează statul de drept și valorice democratice și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții. România are nevoie de o schimbare autentică și profundă pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care, de data aceasta se luptă pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă.

De-a lungul mandatului meu am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul său european, am blocat multe din asalturile asupra justiției, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupție. M-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din Diaspora de a vota în condiții normale și decente. Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună.

Până atunci, actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze. Dacă noua configurație a Guvernului va trece în Parlament eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental pe care-l merită și-l doresc majoritatea românilor. Nu voi permite PSD să-și bată joc de România și de români. Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă. Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție care să înlocuiască actualul Guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție, toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză. Doar votul românilor poate configura o nou majoritate care să pună-n practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept o sprijinim. 

Indiferent însă de politica internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă. Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze normal pentru a pune în aplicare votul românilor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.