Candidatul USR la alegerile prezidențiale, Dan Barna, a declarat vineri la Suceava că relațiile cu Rusia și China trebuie dezvoltate și, mai mult, putem să luăm în calcul ca țară potențiale investiții care pot fi făcute.
"Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (...) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (...) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel, cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă'', a spus Barna.
Declarația prezidențiabilului USR a fost și mai controversată în contextul în care cu câteva zile-n urmă președintele României Klaus Iohannis se întâlnise cu președintele SUA Donald Trump, iar companiile americane analizează potențiale investiții în noi proiecte din România în valoare de peste 10 miliarde de dolari.
Propaganda rusă Sputnik a luat act cu celeritate de afirmațiile lui Dan Barna publicând un articol laudativ din care redăm un scurt fragment: "Gest de curaj! Un român candidat la prezidențiale vrea relații economice cu Rusia și China. Dan Barna, candidatul prezidențial USR-PLUS, își asumă o inițiativă unică în România: el cere ca România să aibă relații economice cu Rusia și China și să nu mai ignore aceste state importante. Declarațiile lui Dan Barna, făcute într-o conferință de presă la Suceava, au atras atenția prin faptul că încalcă regula nescrisă impusă politicienilor români de a nu vorbi despre Rusia și China decât în termeni negativi".
Nu insinuăm în niciun caz că Dan Barna ar fi omul Rusiei, ci subliniem că tactica Kremlinului este de a promova orice poziție care e în interesul președintelui rus Vladimir Putin. Războiul informațional și propaganda rusă se vor intensifica pe zi ce trece odată cu apropierea alegerilor.
În acest context, reamintim și declarația lui Andrei Lupu, membru în Consiliul Național al PLUS, dinaintea vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă: "Ştim că suntem în precampanie, ştim că dincolo de temele de interes naţional pentru preşedinte s-ar putea să nu strice şi o poză lângă cel mai important lider politic al lumii. Nu ştiu cât de bine este pentru România să avem această poză, în condiţiile în care Trump nu este cel mai mare prieten al Europei. Poate ar fi fost mult mai oportună o întâlnire cu lideri importanţi ai Europei, care să arate direcţia pe care Klaus Iohannis şi-ar dori-o pentru următorii cinci ani dacă ar fi ales preşedinte al României", menționase Andrei Lupu la Realitatea TV.
Pe cale de consecință, e necesară o poziție clară și detaliată a Alianței 2020 privind politica externă și mai ales o abordare care să nu lase loc de interpretări din partea prezidențiabilului USR-PLUS.
Ulterior, Dan Barna a încercat să clarifice controversatele remarci privitoare la Rusia și China, dar nu a reușit întru totul, căci a spus că cele două țări "nu se comportă ca nişte actori responsabili în plan internaţional", dar nu a detaliat nimic despre investițiile pe care le invoca în discurs la Suceava.
"Sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere", afirma Dan Barna vineri la Suceava privind relațiile României cu Rusia și China.
"Am declarat la Suceava, mă întrebase un jurnalist despre poziţia despre China şi Rusia şi am vorbit acolo. Sunt într-adevăr actori importanţi în jocul global, numai că, în momentul de faţa, nici Rusia, vorbim de Crimeea, nici China, vorbim de partea economică şi de Hong Kong, nu se comportă ca nişte actori responsabili în plan internaţional şi din această perspectivă poziţia noastră nu poate fi alta decât cea a tratatelor din care facem parte şi poziţia coordonată cu parteneriatele din care facem parte.
Aici lucrurile nu sunt de niciun fel de gri, noi avem o poziţie, garanţia noastră de securitate înseamnă NATO, nu avem nicio altă opţiune, este foarte clar lucrul ăsta. Şi ca să fiu foarte clar, aici văd România şi în perioada următoare deoarece este poziţia nu doar legitimă, dar care rezonează cu aşteptările cetăţenilor din România", a spus Barna duminică seara la B1.