Instituția statului turc care se ocupă de evidența în scripte a celor ce țin de Islam, ocupându-se de administrarea moscheilor, plata clericilor și învățământul religios, primind pentru asta cele mai multe fonduri de la bugetul central raportat la celelalte instituții de stat – ne referim la Directoratul pentru Afaceri Religioase din Turcia – obișnuiește să intervină periodic, cu sentințe și sfaturi îndreptate către societatea turcă, pentru a îndepărta ”pericolul” de occidentalizare.
În ultimul număr al revistei lunare Aile (Familia) Magazine, care aparține Directoratului, sunt analizate efectele negative ale desenelor animate asupra copiilor din Turcia, începând de la cele clasice, Popeye și Bugs Bunny, până la cele mai apropiate de zilele noastre, printre care Teenage Mutant Ninja Turtles. Problema luată în discuție de pedagogii islamici este ”încurajarea comportamentului agresiv la copii” în desenele animate enumerate.
Cu alte cuvinte, în țara care este implicată activ în două războaie în derulare, cel din Siria, de la graniță, și cel din Libia, unde atentatele nu sunt deloc rare, unde o mulțime de asociații religioase islamice promovează pe față jihadul, se consideră că cei mici pot fi atrași către violență fix de îndrăgiții Popeye Marinarul și Buggs Bunny.
Mai mult, în ”recenzia” oficială (de fapt, o predică) se insistă că ”personajele principale sunt recompensate după săvârșirea actelor violente, lucru care îi face pe copii să vadă drept acceptabilă violența”. Astfel, copiii ar înțelege că ”totul este acceptabil în drumul către victoria împotriva răului”. Concluzia revistei Directoratului pentru Afaceri Religioase e ca anumite desene animate ar fi într-o flagrantă contradicție cu… sentimentele naționale și religioase ale turcilor – mai multe detalii AICI.
Cei care difuzează aceste desene animate în Turcia au de înțeles că e mai bine să nu le păstreze în grila de programe, nefiind deloc sănătos, în țara ”Sultanului”, să înfrunți instituția cea mai apropiată de președintele Edogan.
Luna trecută, Directoratul a publicat o predică în care bărbații au fost îndemnați să nu poarte haine strîmte pentru că asta ar produce daune sănătății, pe lângă faptul că ar fi și imoral. Deja nerecomandate femeilor, hainele strîmte sunt, prin predica citită la sfârșitul lunii iulie de toți imamii din Turcia, sancționate și pentru bărbați – mai multe detalii AICI.
Să sperăm că apriga luptă a autorităților turce cu Bugs Bunny și tricourile strîmte ale bărbaților nu va produce victime colaterale, prinzând între tiruri și personaje nevinovate ca Hello Kitty ori Teen Titans, ori papucii cu ciucuri de blană, atât de iubiți consumatorilor de muzică turcească de la noi sau maneliștilor neaoși.