Un economist îl pune la punct pe Caramitru. Eliminarea cash-ului din economie, o aberație!


Un economist îl pune la punct pe Caramitru. Eliminarea cash-ului din economie, o aberație!

"Eliminam cash-ul din economie (eliminam evaziunea fiscală si banii negri care circulă, cuplat cu o reducere de taxe și plafonarea comisioanelor bancare). Toate plățile de salarii, pensii etc. pe card. Toate plățile la magazine, ANAF etc. cu cardul (nici o plata de peste 2000 de lei cash nu este permisă). Depunerea (după o perioada de gratie) si scoaterea de bani cash din cont de peste câteva mii de lei nu mai sunt posibile. Nu e nimic revoluționar - în mai toate țările e așa", propune Andrei Caramitru, unul din economiștii USR care se vor ocupa de creionarea propgramului de guvernare al Alianței 2020.

În acest context, economistul Ovidiu Neacșu explică de ce nu este viabilă propunerea lui Andrei Caramitru de eliminare a plăților cash:

"1. Ni se aplică tuturor prezumția că am da sau lua șpagă sau că am face evaziune.

2. În condițiile în care sunt probabil sute de mii de mici agricultori, meșteșugari, mici chioșcuri care nu au POS și sunt milioane de clienți ai lor care nu au cont, rămâne de văzut cum se implementează ideea asta și cine va suporta costurile și comisioanele.

3. Nici o țară n-a interzis numerarul, așa cum visează Caramitru. Mai mult, în țări bogate și super tehnologizate, precum SUA și Singapore, mi-am luat mâncare de pe stradă cu 1-2-3$ și nu s-a uitat nimeni ciudat la mine. Am plătit hotel cash cu 160EUR în Danemarca. Oamenii au citit ei undeva că există o tendință către cashless economy și au înțeles că gata, dacă OBLIGĂM lumea să treacă la plăți electronice ne transformăm deodată în Tokio!".

Redăm analiza economistului Ovidiu Neacșu:

"Revenim la propunerea lui Andrei Caramitru de eliminare a plăților cash către firme, cu subiect și predicat, că aseară mai mult am făcut mișto:

- Pentru mine, personal, simplul motiv că oamenii așa aleg să își păstreze și cheltuie banii iar comercianții preferă să accepte cash e suficient. Nu mi i-ai dat tu, nu ți-am cerut să mă ajuți, nu e treaba ta. Dar eu nu sunt obsedat de cum ce fac oamenii cu banii lor și nu pot folosi doar acest argument cu cei care sunt.

- Cică ar "reduce corupția și ar ameliora performanța statului". E clar, de acum încolo toate șpăgile se vor vira pe card și îi vom prinde! Pentru că toate comisioanele alea din bani publici nu se plăteau pe contracte și facturi fictive.

Îmi place că ni se aplică tuturor prezumția că am da sau lua șpagă sau că am face evaziune. Vinovați din prima, luați-le mijloacele de plată în numerar, că le ascund de noi! Bine, atunci voi prezuma și eu din start că orice politician care vrea banii mei de taxe îi va risipi și fura. E frumos?

- E mai bine pentru cetățeni să folosească numerarul, e în avantajul lor. Atunci explică-le, încurajează-i, dar nu-i obliga. Dacă nu folosesc bănci și carduri e pentru că nu le sunt suficient de utile, la îndemână, cunoscute și de încredere. Există o tendință naturală către plăți din ce în ce mai simplu de făcut, către carduri, telefoane și smartwatch-uri. ÎN MEDIUL URBAN!

În Zanzibar am observat că localnicii foloseau un serviciu rudimentar de transfer de bani prin SMS, căci nu prea aveau smartphoane. Dar făceau asta doar pentru plăți mari și mai ales pentru utilități, DE BUNĂVOIE. La piață tot cu cash mergeau.

- În condițiile în care în ziua de pensie încă se dă buzna la ATM ca să se retragă banii cash, toți odată, domnul Caramitru visează că-i educă forțat pe toți pensionarii să plătească cu cardul.

Denominarea s-a făcut acum 14 ani și încă mai există români care vorbesc în milioane și miliarde iar dânsul visează interzicerea bancnotelor?

- În condițiile în care sunt probabil sute de mii de mici agricultori, meșteșugari, mici chioșcuri care nu au POS și sunt milioane de clienți ai lor care nu au cont, rămâne de văzut cum se implementează ideea asta și cine va suporta costurile și comisioanele.

- Comparațiile cu Norvegia, Danemarca și alte state unde cetățenii au renunțat aproape complet la cash e ridicolă. Mergeți la târgul din Poplaca duminică și spuneți oamenilor că le interziceți să plătească cu numerar.

Nici o țară n-a interzis numerarul, așa cum visează Caramitru. Mai mult, în țări bogate și super tehnologizate, precum SUA și Singapore, mi-am luat mâncare de pe stradă cu 1-2-3$ și nu s-a uitat nimeni ciudat la mine. Am plătit hotel cash cu 160EUR în Danemarca. Oamenii au citit ei undeva că există o tendință către cashless economy și au înțeles că gata, dacă OBLIGĂM lumea să treacă la plăți electronice ne transformăm deodată în Tokio!

Mai lăsați Star Trek și mai veniți prin lumea reală, mergeți prin țară și vedeți cât de diferită e realitatea de utopiile voastre!", analizează Ovidiu Neacșu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.